Spas

Kad telu nedostaje magnezijum: Ove namirnice rešavaju problem!

Ukoliko niste baš za veštačke dodatke ishrani, ove namirnice će uspešno napuniti vaše telo magnezijumom
Medicina
18:00h Autor:
Kad telu nedostaje magnezijum: Ove namirnice rešavaju problem!
Foto: Thinkstock

Budući da je današnja ishrabn siromašna magnezijumom, mnogo ljudi sve više oseća simptome nedostatka ovog minerala. To su najčešće umor i grčevi u mišićima, sklonost visokom krvnom pritistku i zapušeni krvni sudovi, te depresija i srčana obolenja.

Magnezijum je izuzetno važan za naš organizam jer učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa. Deluje tako da opušta krvne sudove, snižava krvni pritisak, čuva zdravlje nervnog sistema, ublažava umor i nesanicu, smanjuje bolove i grčeve u mišićima te sprečava srčani udar. Kada je reč o dnevnom unosu, preporuka za odraslog muškarca je 400 - 420 mg, a za žene u proseku 310 - 360 mg magnezijuma dnevno.

8 namirnica bogatih magnezijumom:

Neke od poznatih i lako dostupnih namirnica sadrže magnezijum u dovoljnim količinama za ljudski organizam.Uvrstite ih u vaš jelovnik i kroz njih unesite ovaj mineral neophodan za vaše zdravlje.

1. Spanać

Osim što sadrži obilje železa, spanać je izvrstan izvor magnezijuma. Jedna šoljica spanaća sadrži čak 150 mg ovoga minerala. Ovo zeleno lisnato povrće ima protuupalna svojstva te štiti od kardiovaskularnih bolesti i raka.Folat, vitamin B-skupine prisutan u spanaću, smanjuje upale krvnih sudova i snižava krvni pritisak. Budući da se čak 25 posto folata gubi dužim kuvanjem, spanać je najbolje jesti sirov ili vrlo kratko kuvan na pari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs