Obratite pažnju

Nijedna žena ne sme da ih ignoriše: 23 stvari koje dojke otkrivaju o vašem zdravlju!

Iako se promene na grudima najčešće vezuju za određeni deo menstrualnog ciklusa i nagle promene težine, neke mogu da upućuju na ozbiljnije probleme
Medicina
20:54h Autor:
Nijedna žena ne sme da ih ignoriše: 23 stvari koje dojke otkrivaju o vašem zdravlju!
Foto: Shutterstock

Grudi mogu da otkriju mnogo o raznim promenama koje se događaju u vašem telu. Iako se one najčešće vezuju za određeni deo menstrualnog ciklusa i nagle promene težine, neke mogu da upućuju na ozbiljnije probleme. Proučite ove najčešće znakove i saznajte njihovo značenje:

Naglo povećanje grudi

1.Može da znači da ste se ugojili. Nakon puberteta rast grudi vezuje se za povećavanje telesne mase, odnosno ako jedete više, manje ste aktivni, ne spavate redovno ili ste pod velikim stresom.2.Može da označava skori dolazak menstruacije, reakciju na novi vid kontracepcije ili trudnoću.

Naglo smanjenje grudi

1.Može da znači da ste smršali. Grudi su pune masnog tkiva, a mršavljenjem se ono smanjuje.2.Može da označava period ovulacije koji dolazi nakon završetka menstruacije. Reč je o nagloj promeni hormona.

Čudo prirode: Seme koje prirodno povećava grudi i smanjuje težinu! (RECEPT)

Jedna dojka je veća od druge

1.Može da označava prirodnu asimetriju dojki koja je uobičajena kod većine žena, a koja najviše dolazi do izražaja tokom PMS-a.2.Može da znači rak dojke. Kada dojka počinje da značajno menja oblik to može da upućuje na abnormalne promene u tkivu dojke. Ako primetite takve promene, potražite savet lekara.

Iritacije kože ispod dojke

1.Može da označava alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikl.2.Može da označava upalu na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, pa u kombinaciji sa znojenjem može da izazove upalu.

4 načina oblačenja grudnjaka: Šta oni otkrivaju o vašoj ličnosti?

Kvržice na aureoli

1.Označava prirodne promene na bradavicama. Uloga grudi je proizvodnja mleka, a sitne kvržice označavaju završetke žlezdi. One tokom menstrualnog ciklusa mogu da se povećaju i da postanu dosta izraženije.

Jedna veća kvržica na aureoli

1.Može da označava cistu na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolisati. 2.Može da upućuje na tumor. Promene unutar dojke, posebno one koje mogu da se vide golim okom ili da se napipaju treba odmah prijaviti ginekologu.

Lečenje cisti narodnim lekom: Vredi pokušati! (RECEPT)

Pojava dlačica na dojkama

1.Može da bude reakcija na preparate ili lekove koji sadrže testosteron, muški hormon.2.Može da upućuje na sindrom policističnih jajnika. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovna menstruacija.

Svrab bradavica

1.Može da upućuje na alergijsku reakciju na sredstvo za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odeću pre prvog nošenja.2.Može da označava skori dolazak menstruacije. Ponekad hormonske promene u organizmu mogu da aktiviraju svrab i osetljivost bradavica.3.Može da upućuje na karcinom bradavica. Ova vrsta karcinoma je vrlo retka, a dolazi uz druge simptome poput vrlo suve kože bradavice koja se ljušti, kao i žućkastog ili crvenkastog iscetka.

Beličasti iscedak iz bradavice

1.Može da bude uzrokovan stimulacijom. Dojke služe za proizvodnju mleka, a iscedak koji podseća na mleko je normalna pojava i nije nužno znak bolesti koja može da bude uzrokovana fizičkim stimulansom zbog povišenog nivoa prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo. 2.Može da bude reakcija na lekove. Neki lekovi podižu nivo hormona prolaktina koji je odgovoran za stvaranje mleka. Nije opasno, već je samo reč o nuspojavi.

Bakterija joj pojela grudi: Žena (47) u agoniji! (FOTO, VIDEO)

Crvenkasti iscedak iz bradavice

1.Može da upućuje na benigni tumor koji može da nastane u mlečnom kanalu dojke. Svakako je potrebno potražiti savet lekara.

Grudvasto tkivo u dojci

1. Može da upućuje na proširenje mlečnih kanala - mastopatiju. Reč je o najčešćoj promeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promene pre menstruacije i stres.2.Može da upućuje na prisutnost cisti (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promene postanu sve izraženije, posetite ginekologa.

Tri vežbe za veće i lepše grudi: Radite ih svaki dan! (FOTO)

Kvržica na dojci

1.Može da upućuje na cistu. Ako je kvržica okrugla i "beži" pod pritiskom, verovatno je reč o benignoj cisti koja može da se pojavi, a već sledećeg ciklusa da nestane. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu da se napipaju ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu da postanu izraženije pre mensturacije.

2.Može da upućuje na rak dojke. Iako je većina promena na dojkama povezana sa hormonima i menstrualnim ciklusom, tvrdu kvržicu na dojci ne smete da zanemarite. Ako osetite pod prstima masu u dojci koja se ne menja, odmah potražite savet lekara.

Telo uvek šalje prave signale: Kada je vreme za 6 spasonosnih pregleda?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs