Saznajte

Ušao unutra, šokirao se: Šta je zapravo video jedan šaman u psihijatrijskoj bolnici?

Kad je kolega student bio poslat u Institut za duševne bolesti zbog depresije, doktor Some je otišao da ga poseti, i evo šta je zatekao
Medicina
09:10h Autor:
Ušao unutra, šokirao se: Šta je zapravo video jedan šaman u psihijatrijskoj bolnici?
Foto: Shutterstock

Shodno šamanskom gledanju, psihičke bolesti nisu patologija već su signali duhovne "hitnoće", duhovne krize i treba ih takvima smatrati.

Jedna od stvari sa kojima se susreo doktor Some iz Gane, kada je 1980. godine prvi put došao u SAD bilo je kako se društvo odnosi prema duševnoj bolesti.

Kad je kolega student bio poslat u Institut za duševne bolesti zbog "nervne depresije"," doktor Some je otišao da ga poseti.

Ovako su poznati postideli protivnike: 10 najboljih dosetki!

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

"Bio sam tako šokiran! To je bilo prvi put da sam se licem u lice susreo sa onim, što je ovde učinjeno ljudima, koji pokazuju iste simptome koje sam video u mojoj zajednici. To je bilo u potpunoj suprotnosti načinu kako se u njegovoj kulturi gleda na takvu situaciju. Dok sam posmatrao pacijente na tom ekstremnom bolničkom odeljenju - neki u ludačkim košuljama, neki pod lekovima, drugi koji vrište - primetio sam - Kakav gubitak".

Oni koji razvijaju takozvani mentalni poremećaj, su oni koji su osetljivi, što se u zapadnoj kulturi smatra kao preosetljivost. U kulturi domorodačkih naroda se na to ne gleda na taj način, pa se posledično osetljivi ljudi ne doživljavaju kao preterano osetljivi.

Doktor Some je preporučio da uvek pomognemo takvim ljudima i da ih ne diskriminišemo na način na koji to sada radimo.

Poštujte sebe, naučite lekciju, ispravite grešku: Dalaj Lamina pravila za dobar život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs