ODLUŠKUJTE SVOJE TELO

OVAKO TELO POKUŠAVA DA PORUČI DA SA ZDRAVLJEM NEŠTO NIJE U REDU: Ako primetite OVO, pod hitno se javite lekaru!

Uzimanje dovoljne deoze vitmina i minerala mnogi shvataju olako i tu prave veliku grešku

Medicina
21:55h Autor:
OVAKO TELO POKUŠAVA DA PORUČI DA SA ZDRAVLJEM NEŠTO NIJE U REDU: Ako primetite OVO, pod hitno se javite lekaru!
Foto: Shutterstock

Ukoliko se javi deficit minerala i vitamina telo pati i pravi se pogodno tlo za razvoj teških oboljenja. Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma javite se lekaru kako biste utvrdili koji vitamini je neophodno nadomestiti.

Evo kako telo poručuje da smo u deficitu:

VITAMIN D

Vitamin D (sunčev vitamin) pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog creva, prostate, i još mnogo toga. Pogledajte neke od glavnih simptoma deficita vitamina D, koje ste možda prevideli.

Kada se javi nedostatak ovog vitamina osetićete simptome poput bolova u mišićima, tuge, nervoze, razdražljivosti, visokog krvnog pritiska, problema sa digestivnim traktom, dobijanje na kilaži.

LJUSKE BELOG LUKA PROKUVAJTE U VODI I PIJTE NA SVAKA 4 SATA: Ono što će se desiti telu za mesec dana je neverovatno!

vitamin, vitamini, vitamin D
foto: Shuterstock

GVOŽĐE

Veoma je važno za zdravlje, jer pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca. Kad je nivo gvožđa suviše nizak, krv u telu ne može da prenosi dovoljno kiseonika, što može da izazove ozbiljne probleme. Simptomi niskog gvožđa uključuju: umor, bledu kožu i tanku, retku kosu. Namirnice koje sadrže velike količine gvožđa su: govedina, školjke, spanać, sočivo, pasulj i leblebija.

VITAMIN B6

Do ozbiljnih nedostataka vitamina B6 ne dolazi često. Ipak, manjak može da se javi kod starijih osoba jer njihov organizam više ne apsorbuje hranljive materije na odgovarajuć način.

Ovo su simptomi koji ukazuju na nedostatak ovog vitamina: manjak energije, osip i ispucale usne, utrnule ruke ili noge, jutarnja mučnina.

MAGNEZIJUM

Zahvaljujući ovom mineralu telo se čisti od toksina, migrene se smanjuju, ali je odličan i za kardiovaskularni sistem. Pojedina istraživanja su utvrdila povezanost između magnezijuma i smanjenja rizika od dijabetesa. Simptomi nedostatka magnezijuma su: smanjenje apetita, mučnina i povraćanje, umor i slabost. Veliki nedostatak može uzrokovati ukočenost, grčenje mišića, konvulzije, abnormalan srčani ritam.

KALCIJUM

Kosti ne mogu biti zdrave ukoliko telu nedostaje kalcijum. Takođe ovaj mineral je odgovoran za pravilan rad mišića i nerava. Najraniji simptomi nedostatka kalcijuma su: umor, grčevi u mišićima, nenormalan srčani ritam i slab apetit.

4 ZNAKA DA STE PRELEŽALI OMIKRON A DA NISTE NI ZNALI: Prvi znak je najvažniji!

minerali, vitamini
foto: Shuterstock

FOLNA KISELINA

Folna kiselina je naročito potrebna trudnicama jer drži pod kontrolom crvene krvne ćelije, a smanjenje folne kiseline može uzrokovati oštećenje neuralne cevi kod nerođene dece.

Simptomi nedostatka folne kiseline su: umor, pojava sedih, čirevi u ustima, i oticanje jezika.

VITAMIN A

Vitamina A je ključan za mladoliki izgled. Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnok količini koža će postati suva, brže će pucati, lice će izgledati umorno i beživotno, a primetićete i da se koža peruta i da je osetljivija na spoljašnje faktore.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs