zdravlje

SAMO OVAKO SE PRAVILNO PIJE VITAMIN D: Ove 4 stvari su najvažnije da bi ga telo apsorbovalo!

Kako se pije vitamin D a da ga telo najbolje apsorbuje? Ove četiri stvari su ključne, ako ih ne radite, nećete osetiti dejstvo na imunitet i kosti!

Lepi & Zdravi
Autor:
SAMO OVAKO SE PRAVILNO PIJE VITAMIN D: Ove 4 stvari su najvažnije da bi ga telo apsorbovalo!
Foto: Profimedia

Ako pijete suplement vitamina D, možda mislite da ste time što ste potrošili novac i počeli da ga pijete svakog dana "rešili problem". Ali to je daleko od istine!

Suplementi vitamina D nisu čarobne pilule, i da bi telo iskoristilo što više ovog vitamina, moraju da se stvore optimalni uslovi u sistemu za varenje, naročito u tankom crevu.

Ove četiri stvari su ključne da bi telo apsorbovalo što više, evo kako se pije vitamin D!

Jedite hranu bogatu vlaknima

Mnogi i ne znaju koliko je ovo važno! Prebiotska vlakna su omiljena hrana našeg mikriobioma, i njihovo unošenje garantuje da će on funkcionisati baš kako treba.

Voće, povrće, mahunarke i semenke, sve su to namirnice bogate vlaknima koje bi trebalo da unosite svakog dana.

voće i povrće
foto: Shutterstock

Pijte vitamin uz kvalitetnu masnoću

Vitamin D je rastvorljiv u masti, zbog čega će često suplement biti u obliku kapsule koja sadrži neku vrstu ulja. Važno je da masnoća bude kvalitetna, pa čak i ako uzimate vitamin D u obliku "suve" pilule, uz njega uzmite malo maslinovog ulja. Telo će apsorbovati 32 odsto više!

vitamin d
foto: Shutterstock

Uzimajte probiotik

Na taj način ćete obezbediti telu sve što mu treba da bi mikrobiom funkcionisao optimalno. U telu se nalazi između 300 i 500 vrsta mikroogranizama, svaka od njih ima svoje "prohteve" ali sve vole probiotike.

Unosite magnezijum

Ovaj mineral je ključan za korišćenje vitamina D u telu. Ako magnezijuma nema dovoljno, bespotrebno ste potrošili pare na suplement vitamina D!

Magnezijum je neophodan da bi se sprovela cirkulacija vitamina i njegovo vezivanje za tkiva. Pročitajte kako se najbolje uzima magnezijum.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs