Tužno

IGNORISALA JE SIMPTOME RAKA KOŽE, A ONDA JE I NA MOZGU OTKRIVENO 7 TUMORA: Ispovest žene koja broji poslednje dane!

Kasidy Pirson (27) iz Minesote u Americi opisala je svoju borbu s rakom kože kroz niz video koje je objavila na TikToku.

Medicina
Autor:
IGNORISALA JE SIMPTOME RAKA KOŽE, A ONDA JE I NA MOZGU OTKRIVENO 7 TUMORA: Ispovest žene koja broji poslednje dane!
Foto: PrintscreenInstagram/kassidypierson

Ona je prve promene na mladežu na unutrašnjoj strani butine primetila kada je imala 18 godina. Počeo je da menja oblik, veličinu i boju, a osećaka i svrab. Bila je mlada i nije shvatala da su to sve simptomi melanoma, pa ih je ignorisala.

-Mladež je bio veličine gumice za olovke, svrbeo je, bio je suv, krvario je kada sam se češala. Nije imao boju i menjao je oblik. Imala sam sve simptome - prisetila se i dodala kako sebi ne može oprostiti što odmah nije nešto preduzela.

U to vreme bila je u drugom stanju, pa je i to bio još jedan razlog zašto nije obraćala puno pažnje na mladež. Kaže kako nije imala zdravstveno osiguranje te je na odlazak kod lekara čekala do svoje 21. godine.

Ubrzo su joj dijagnostifikovali melanom, najopasniju vrstu raka kože koji se u njenom slučaju već proširio telom.

-Uradili su mi biopsiju mladeža, a dve nedelje kasnije dobila sam dijagnozu, rekli su mi da je melanom u trećoj fazi koji se već proširio na limfne čvorove.

Upitala sam ga šta to znači, jer nisam znala. Rekao mi je da postoji nekoliko različitih vrsta raka kože, a melanom je smrtonosan i ja sam ga imala - nastavila je.

Tvrdi da njen prvi onkolog u početku nije odredio terapiju lečenja, te da je godinu dana kasnije melanom prešao u 4. fazu, metastazirao je po celom telu, uključujući i mozak.

Tada je odlučila je da se obrati drugom lekaru koji joj je savetovao da odmah započne niz agresivnih tretmana - hemoterapiju, zračenje i operaciju.

- Bilo je to dugo putovanje. Napravili su mi delimičnu zamenu kuka, odstranili su mi polovinu desnog plućnog krila, hirurški su mi odstranili deo creva, prošla sam dva ciklusa hemoterapije i četiri, pet ciklusa zračenja i različitih vrsta zračenja - prisetila se.

@ohhkayypee

#duet with @ohhkayypee just a reminder! YEARLY. Check ups at the derm. Could save your life. #dying #melanoma #NeverStopExploring #JifRapChallenge #fy

♬ original sound - Ohhkayypee

Bila sam na različitim imunoterapijama, kliničkim ispitivanjima, lekovima. Bio je to jako, jako dug put - dodala je.

Početkom ove godine usledila je najgora moguća jest - nema joj spasa.

Na mozgu su joj otkrili sedam novih tumora. Lekari su savetovali da poslednje dane provede u bolnici. Poslušala ih je i odlazi tamo da čeka smrt. Ne zna koliko će još živeti.

- Možda nekoliko meseci, a možda nekoliko godina. Ne znam koliko mi je još preostalo, ali znam da nije puno - rekla je.

Ovo malo vremena što joj je preostalo koristi kako bi ljude upozorila da ne ignorišu promjene na koži kao što ih je ona. Da je odmah otišla na pregled, danas bi bezbrižno gledala sina kako raste.

- Molim vas, proveravajte kožu. Idite na pregled barem jednom godišnje, a ako ugledate nešto sumnjivo, posetite lekara i ranije - poručila je, a prenosi Daily Mail.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs