svetski dan nepušača

EVO ŠTA SE SVE DEŠAVA U TELU KADA OSTAVITE PUŠENJE!


Svetski dan nepušača obeležava se svake godine 17. novembra kako bi podstaklo ljude da ne puše. Podiže se svest štetnosti duvanskog dima za naše telo.

Lepi & Zdravi
19:16h Autor:
EVO ŠTA SE SVE DEŠAVA U TELU KADA OSTAVITE PUŠENJE!
Foto: Shutterstock

Pušenje ostavlja negativne posledice na organizam i celokupno zdravlje, a najviše stradaju pluća.

Stoga, na svetski dan nepušača donosimo vam odlične razloge da ostavite cigarete.

Prestankom pušenja telo se obnavlja

Ako vam je potrebna motivacija da prestanete sa pušenjem, možda vam u tome pomogne infografika koju je objavila američka firma CVS Health. Ona pokazuje šta se sve vremenom događa u našem telu nakon prestanka pušenja - od 20 minuta do 15 godina.

  • 20 do 30 minuta - krvni pritisak i otkucaji srca se smanjuju, a ruke i stopala se zagravaju.
  • 8 sati - nivo ugljen-monoksida u krvi pada, a kiseonika raste.
  • 48 sati - čulo mirisa i mirisa počinje bolje da radi.
  • 72 sata - bronhijalne cevi se opuštaju.
  • 2 nedelje do 3 meseca - cirkulacija u telu je bolja i snažnija, kao i funkcija pluća.
  • 1 mesec do 9 meseci - smanjuje se kašalj i zapušenost sinusa, pluća se lakše oslobađaju sluzi, čistija su i manja je mogućnost infekcije, telo ima više energije.
žena, lepa žena, naočare
foto: Shutterstock
  • 1 godina - rizik od srčanih bolesti je dvostruko manji nego kod pušača.
  • 5 godina - rizik od moždanog udara i raka grlića materice postaje isti kao kod nepušača, a rizik od raka usne duplje, grla, jednjaka i bešike je duplo manji nego ranije.
  • 10 godina - rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a od raka pankreasa je u nivou kao kod nepušača.
  • 15 godina - rizik od srčanih oboljenja i smrti podjednak je kao kod nepušača, prenosi The Independent.

Pušenje bitno utiče i na fizički izgled

Manje je poznato da pušenje smanjuje količinu kiseonika koju dobija koža, zbog čega ubrzava proces starenja, pa počinje da izgleda sivo i izmoreno, što može uticati na mnoge delove lica.

I obrnuto: prestanak pušenja je prilika da se započne proces rehidracije kože i da joj se pomalo vrati zdravlje i svež izgled.

nega lica
foto: Shutterstock

Kesice ispod očiju

Ako se tokom noći ne naspavate dobro, to će se često već ujutru odraziti na kožu ispod očiju, ali ako ste pušač, imate četiri puta veći rizik od toga da neće spavate mirno, a time i da se kesice ispod očiju pojave i zadrže - trajno.

Verovali ili ne, uzrok je zapravo u padu nivoa nikotina u telu tokom noći. Ako često ne spavate, kesice ispod očiju se sve teže povlače i umesto toga postaju sve veće.

Preuranjene bore

Pušenje može da ubrza proces starenja vaše kože, što doprinosu nastanku bora. Što više cigareta popušite tokom dana i što duže pušite, to je veći rizik od pojave bora. Pritom je rana oštećenja kože usled pušenja teško uočiti, odnosno videćete ih tek kad već bude kasno za zaustavljanje tog procesa.

Bore nastaju zato što nikotin može da prouzrokuje sužavanje krvnih sudova u slojevima kože, što ograničava protok krvi i dovodi do toga da koža ne dobija kiseonika i hranjive materije koje su joj potrebne da bi se hranila i hidrirala.

bore na ćelu, bore
foto: Shutterstock

Žute mrlje na koži

Nikotin u dimu cigarete ne samo da prouzrokuje žute i smeđe zube, već se zavlači u prste i nokte, što prati i vrlo neugodan miris. Nikotin se apsorbuje kroz kožu i sluznicu usta i nosa. Čak i ako vam se čini da trljanje prstiju polovinom limuna može da otkloni žute mrlje i neprijatan miris, te da žvakanje žvake može da otkloni neugodan dah, to dugoročno neće rešiti problem.

Rane duže zarastaju

Zarastanje rane zavisi i od toga koliko kiseonika tkivo dobija. Kako pušenje sužava krvne sudove, smanjuje i dotok kiseonika u tkivo, pa kod svake operacije kao što je vađenje zuba, uklanjanje mladeža i slično, pušačima treba više vremena da zaraste.

Ni najbolje kreme neće pomoći

Vaša koža uz odgovarajuću negu može da blista, ali, ako pušite, i uz najbolju moguću negu, s vremenom će izgledati sivo i ispijeno. Dim cigarete sadrži ugljien-monoksid koji zauzima mesto kiseonika u koži, te troši vredne nutrijente koji su vrlo važni za njeno zdravlje, poput vitamina C, koji popravlja oštećenja na koži i pomaže joj da se obnovi.

Ubrzava starenje

Sitne linije oko usana koje nastaju dok pušimo s vremenom postaju sve vidljivije, ali tu nije kraj- dim cigarete stanjuje kožu i na vašem čelu, oko očiju, te na vratu i dekolteu, odnosno ubrzava se proces starenja kože.

Jedna je studija pokazala da pušači stare brže, tako da u proseku izgledaju oko 2 godine stariji od svojih vršnjaka koji su nepušači.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs