Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijem, manganom, bakrom, magnezijem i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom štiti organizam od virusa i infekcija.
Zbog svojih analgetskih, antupalnih, antibakterijskih svojstava poznat je kao narodni lek.
Osim kao začin u ishrani, pomaže kod mršavljenja, ubrzava metabolizam, pomaže kod glavobolja i mučnina, a zahvaljujući mineralima i vitaminima idealan je borac protiv prehlada i virusa.
Čaj od đumbira s medom i limunom
Sastojci:
- šolja ključale vode
- narendani đumbir
- kašičica meda
- kašičica soka od limuna
Priprema:
- Zagrejte vodu da proključa, a zatim u nju ubacite narendani đumbir.
- Ostavite ga tako umočenog tri minuta.
- Dodajte po kašičicu meda i soka od limuna.
- Procedite čaj, te sklonite ostatke narendanog đumbira.
- Dobro promešajte.