riznica zdravlja

Čudotvorna moć belog luka: Jedite dnevno dva čena i sve bolesti će vas zaobići!

Neverovatne zdravstvene prednosti donosi beli luk

Medicina
20:19h Autor:
Čudotvorna moć belog luka: Jedite dnevno dva čena i sve bolesti će vas zaobići!
Foto: Shutterstock

Beli luk je od davnina poznat kao najmoćniji prirodni lek jer je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema, te fitoncidima, kao što su alicin, koji je odličan u borbi sa infekcijama i upalama.

Pored toga, sadrži i značajne količine vitamina C, selena, mangana i gvožđa.

Hranjiv s obzirom na veličinu

Sirovi beli luk sadrži oko 14 kalorija, 0,57 grama proteina i oko tri grama ugljenih hidrata.

Iako je veoma malen, jedan čen belog luka sadrži značajne količine vitamina i nutrijenata, od čega ima 2,81 ml vitamina C, 1,28 ml selena, 0,15 ml mangana i 0,15 ml gvožđa.

Iako je bogat nutrijentima, jedan čen belog luka neće nas napuniti dnevnim potrebama za hranjivim sastojcima.

"Koncentracija nije ista kao kad bismo, na primer, pojeli celusalatu", kaže dr. Tom Holand sa Rush University Medical Center.

Ovaj narodni lek pijem 10 dana: Narednih godinu dana nemam problema sa visokim krvnim pritiskom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

On upozorava kako ne treba odjednom u ishranu uključiti velike količine belog luka.

"Dnevna količina koju svako treba da konzumira je najviše jedan do dva čena, kaže Trejsi Brigman, nutricionista na Univerzitetu Georgija.

Ukoliko pojedete više, rizikujete probavne smetnje, dijareju, loš dah i nadimanje.

"Uz beli luk bi trebalo u ishranu uvrstiti sveži peršun, nanu ili jabuke kako biste spriečiti stvaranje neugodnog mirisa", savetuje Brigman.

Jača imunitet

" Beli luk sadrži alicin koji pomaže jačanju imunitet. Studija objavljena u časopisu Journal of Immunology otkrila je da beli luk jača imunitet tako što stimuliše limfocite, makrofage i druge ćelije imunološkog sistema. Pored toga, pomaže u suzbijanju prehlade jer ima antibakterijska i antimikrobna svojstva zahvaljujući kojima sprečava rast i razvoj virusa, bakterija i drugih neželjenih organizama", kaže Brigman.

Pojasnila je i kako mnoge studije navode benefite, ali ne postoje jaki dokazi koji bi poduprli mogućnost da dodaci ishrani u obliku suplemenata belog luka mogu smanjiti trajanje ili intenzitet prehlade ili virusa.

Svakako, morate prati ruke, izbjegavati dodirivati lice i na druge načine sprečavati moguće infekcije. Beli luk možda neće sprečiti bolest, ali može da pomogne imunitetu da se od nje lakše odbrani.

Čaj od lista smokve: Leči dijabetes, rak, čir na želucu i pomaže pri mršavljenju! Eliksir života! (RECEPT)

foto: Profimedia

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

" Beli luk je odličan izvor fitohemikalija koje štite ćelije od oštećenja, te smanjuju rizik za nastanak pojedinih vrsta raka", kaže Brigman.

Fitohemikalije su sastojci voća i povrća povezani sa smanjenjem nastanka hroničnih oboljenja, a pojedine studije su dokazale da fitohemikalije iz belog luka imaju antikancerogeno delovanje i pomažu u borbi protiv raka želuca i creva.

Ali, nema čvrstih dokaza da beli luk zaista štiti od raka.

Odličan za zdravlje srca

Studija koju je objavio časopis Experimental and Therapeutic Medicine otkriva da konzumiranje dve kapsule ekstrakta belog luka svakodnevno tokom dva meseca može pozitivno da utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, te smanji arterijsku napetost kod ljudi s visokim pritiskom.

Čini se kako beli luk štiti srce", ističe Brigman.

Studija iz 2013. godine pokazuje da beli luk smanjuje masnoću u krvi, što znači da snižava holesterol, a time smanjuje rizik nastanka arterijskog rinitisa.

"Koliko belog luka treba pojesti da biste osetili pozitivan učinak je individualno. Ali, istraživanje na tu temu pokazuje da vam treba oko četiri čena belog luka dnevno", kaže Puja Agarwal, nutricionista i epidemiolog u Rush University Medical Center.

Podstiče izdržljivost

Sportisti u drvenoj Grčkoj navodno su jeli beli luk pre takmičenja kako bi poboljšali svoju formu. Razlog leži u činjenici da beli luk otpušta nitricni oksid, materiju koja opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak.

Neke studije na pacovima i miševima su pokazale da beli luk omogućava bolju izdržljivost kod vežbanja.

"Ali podaci za ljude nisu još definisani pa ne možemo donositi zaključke " kaže Brigman.

Kako ga jesti?

Brigman kaže da je bolje jesti sveži beli luk, nego onaj u tegli, jer ćete tako iz njega izvući maksimalne zdravstvene benefite.

Naime, alicin iz belog luka koji doprinosi njegovoj efikasnosti najbolje deluje nakon što se beli luk usitni ili prožvaće. Količina alicina je na vrhuncu desetak minuta posle seckanja, a uništavaju ga temperature iznad 60 Celzijusa.

Domaći sirup od crne zove: Bomba zdravlja koja diže imunitet iz mrtvih i leči anemiju! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs