PRIRODNO LEČENJE

Ovaj mineral igra ključnu ulogu u toku menopauze: Uzimajte ga redovno i sve tegobe će nestati!

Ovaj mineral će olakšati ovaj, za gotovo svaku ženju, težak period

Medicina
Autor:
Ovaj mineral igra ključnu ulogu u toku menopauze: Uzimajte ga redovno i sve tegobe će nestati!
Foto: Shutterstock

Kada govorimo o menopauzi jedan mineral igra ključnu ulogu u držanju svih simptoma pod kontrolom. Magnezijum je izuzetno bitan i svaka žena mora da obezbedi telu dovoljnu količinu u ovom periodu.

On aktivira brojne enzime koji su uključeni u stvaranje energije u telu, a poseban uticaj ima na srce, mišiće i nervni sistem.

Menopauza nastupa uglavnom oko 50. godine života, ali nije redak slučaj ni da se javi i mnogo ranije. Uglavnom je prate simptomi poput znojenja, problema sa spavanjem, gojenjem, gubitkom koštane i mišićne mase, hormonske promene, ali i česte promene raspoloženja.

Evo na koj način magnezijum ublažava simptome menopauze:

Čuva zdravlje kostiju

Otprilike 60 posto magnezijuma se skladišti u kostima i on igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja osteoporoze.

U menopauzi nivo estrogena opada što utiče i na jačinu kostiju. Manjak magnezijuma u organizmu je povezan sa osteoporozom jer on ima jak uticaj na to koliko će kosti biti jake i kako će se oporaviti nakon loma.

Poboljšava kvalitet sna

Čak 60 posto žena pati od lošeg sna u toku menopauze, a valunzi, znojenje, anksioznost i depresija su najčešći uzroci toga. Magnezijum pomaže i u ovom slučaju tako što utiče na opuštanje mišića, ali smiruje i napete nerve.

Jednom manjom studijom koja je pratila 46 starijih osoba koje su uzimale 500 mg magnezijuma dnevno je zaključeno je da su ispitanici mnogo lakše zaspali u odnosu na grupu koja nije uzimala magnezijum.

Sprečava depresiju i anksioznost

U predmenopauzi i menopauzi depresija je skoro normalna pojava, pa iako je povezana sa mnogim faktorima, uzimanje magnezijuma bi moglo da olakša simptome. S obzirom da magnezijum igra ključnu ulogu u radu mozga, regulaciji raspoloženja i reakcije na stres, jasno je da je neophodo uzimati ga kako bi se izborili sa depresivnim stanjima.

Čuva srce

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti kod žena nakon menopauze, pa iako to stanje ne uzrokuje bolesti srca, žene u toj dobi imaju veći rizik od razvoja povišenog krvnog pritiska, triglicerida, i „lošeg“ holesterola zbog faktora kao što su smanjen nivo estrogena, stresa, godina i nezdravih životnih navika.

Magnezijum pomaže radu srca, a namirnice bogate ovim mineralom su jak izvor antioksidanta, zdravih masnoća, proteina i vlakana, što će srcu samo koristiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs