Artritisje hronična bolest koja uzrokuje upalne procese i javlja se na području zglobova. Postoji više od 100 vrsta artritisa, a pojava ove bolesti je češća kod žena. Prirodni lek za artritis može biti upravo prehrana, barem u slučaju ublažavanja simptoma.
Simptomi artritisa se obično pogoršavaju tkom godina, a počinju blago. Prvi simptomi koji se pojavljuju su:
- umori malaksalost
- povišena temperatura
- gubitak telesne težine
U ovom slučaju, ove namirnice su zabranjene:
Ove namirnicese smartraju štetnim kod artritisa i upalnih stanja. Jedna od takvih namirnica je gluten, protein koji se nalazi u pšenici i ječmu te je zbog toga u velikoj većini dostupan na tržištu u proizvodima poput brašna i testenine.
Gluten iartritisse dovode u negativnu konotaciju u mnogim istraživanjima, a i pacijenti iz iskustva govore da se osećaju loše kad konzumiraju hranu bogatu glutenom.
Israživanjem je ustanovljeno poboljšanje kod 66 posto pacijenata nakon prestanka konzumiranja namirnica sa glutenom.
Mlekoi mlečni proizvodi mogu, takođe da budu štetni. Preporučuje se unos biljih sireva i drugih mlečnih proizvida.
Zabranjene su i mesne prerađevine, crveno meso i konzervisana hrana.
Paradajzse navodi kao namirnica koja može da ima negativne posledice na obolele od artritisa.
Kod osoba s artritisom telo se nalazi u stanju upale, zato strogo vodite računa o hrani koju jedete
