važno

Lekar otkriva kako se pravino koristi maska: Ovo nikako ne smete da radite!

Maske sadrže zaštitne premaze i materijale koji smanjuju rizik da udahnete patogen, ističe stručnjak

Medicina
15:12h Autor:
Foto: Shutterstock

Maske su zaštita od korona virusa, ali najpre za ljude koji su već zaraženi kako COVID-19 ne bi širili na druge.

 

"Moraju biti sterilne i sterilizovane pre nego što ih stavite na lice", objašnjava lekar porodične medicine dr. Milan Mazalin.

 

On ističe kako pravilno korišćenje podrazumeva da masku promenite kod svakog izlaska i ulaska u neki prostor, a pre nego što je uopšte dotaknete trebalo bi da skinete rukavice, bacite ih u smeće i operete ruke. Tek nakon toga, pažljivo skinite masku i odložite je u kantu za smeće. 


Evo kako očistiti i dezinfikovati prostor u kojoj je boravila osoba za koju se sumnja da ima koronu!

foto: Shuterstock

"Masku nikako ne bi trebalo da koristite više puta jer se eventualni patogeni zadržavaju u njoj, a ako je dirate rukavicama kojima dirate različite površine, to je isto kao da je dirate prljavim prstima. Stoga je u dnevnoj zaštiti, ako gledamo pravilno korišćenje, maska samo psihološka zaštita. Trebalo bi je baciti čim dođe u kontakt s infektom. Pamučne maskice se mogu iskuvavati i peglati, ali one nisu potpuna zaštita", upozorava dr. Mazalin i dodaje:

 

"Maska se koristi individualno. Ako uzmete tuđu masku i stavite je na lice, to je kao da ste stavili nečiji donji veš. Naime, ukoliko je taj čovek zaražen ne samo koronom nego i gripom ili nekim drugom drugom infekcijom, patogen će se zadržati na maski koju ćete vi zatim staviti na lice. To je siguran put zaraze i time ugrožavamo svoje zdravlje. Nikako ne bi trebalo koristiti tuđe već pozajmljene maske",  zaključuje dr. Mazalin.

 

Koliko korona može da živi na ljudskoj kosi: Žene posebno moraju da paze!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...