Detalj na koji smo zaboravili

Koliko korona može da živi na ljudskoj kosi: Žene posebno moraju da paze!

Dve stvari će vas potpuno zaštititi

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Korona virus širi se neverovatnom brzinom po celom svetu, zbog čega naučnici neumorno istražuju i pokušavaju da dođu do što većeg broja odgovora o njegovom ponašanju i načinu zaštite.

 

Jedno od pitanja koje se smatra vrlo važnim jeste koliko virus može da preživi na određenim površinama. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuje da korona virus opstaje od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od podloge i uslova. Na primer, veruje se da na nerđajućem čeliku i plastici može da preživi dva do tri dana, ako je verovati podacima istraživanja Nacionalnog zdravstvenog instituta.

 

Ispituje se i koliko može da se zadrži na tkaninama, poput odeće ili mebla nameštaja, ali jedna od "lokacija" o kojima do sada nismo razmišljali jeste kosa.

 

"Virusi obično kraće žive na površinama kakva je kosa, nego, na primer, na glatkim površinama poput čelika", kaže dr Sad Omer, direktor Jejl Instituta za javno zdravlje.

 

Ovo lekari rade da bi se zaštitili od korona virusa: 10 saveta iz prve ruke!

foto: Shuterstock

Sa druge strane, dermatolog dr Adam Frajdmen objašnjava:

 

"Kosa ima svoja prirodna ulja koja pokrivaju vlasi i ponašaju se kao svojevrsna zaštita. ta ulja imaju određena antimikrobna svojstva, i od njih zavisi koliko jako i dugo mikroorganizmi mogu da se "drže" za vlasi", kaže on.

 

Eksperti zaključuju da je sasvim moguće da se i korona virus nađe u kosi, ali da ne treba previše da brinete ako redovno održavate higijenu.

 

"Malo možete da se oslonite na prirodna ulja i zaštitu koju ona pružaju, ali jačina zaštite zavisi od čoveka do čoveka. Najbolji način da se zaštitite jeste da redovno perete kosu", kaže Frajdmen.

 

Kosu treba prati na uobičajen način - šamponom, koji će ukloniti sve što se nalazi na vlasima. Dr Sad preporučuje da kosu perete svakog dana po jednom dok traje epidemija korona virusa.

 

Stručnjaci daju još jedan savet, naročito ženama - ne dozvolite da vam kosa pada na lice, dodiruje oči, nos ili usta. najbolje je držati je vezanu ili upletenu u pletenicu koja pada niz leđa, kako bi se rizik od zaraze preko kose sveo na minimum.

 

Svakako, dok epidemija ne prođe, stručnjaci savetuju da ne posećujete salone i frizirate se kod kuće.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...