oprez

Zašto dolazi do oticanja zglobova na nogama: 12 znakova upozorenja!

Iako ponekad deluju bezopasni usled umora, otečeni zglobovi mogu da budu signal ozbiljnog medicinskog stanje ili povrede

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

U medicinskoj terminologiji reč "edem" označava otok. Ona može biti veoma neugodna, može da nam uplaši, a pogotovo često se javlja oko nožnih zglobova.

 

Ako se ne leče, otečeni zglobovi mogu postati bolni,  čime otežavaju hodanje, uzrokuju slabu pokretljivost zgloba, te rastežu kožu, piše Prevention.

 

Predugo sedite ili stojite


Otečeni zglobovi češće pogađaju ljude koji na poslu moraju dugo da sede ili stoje. 

 

"Dok se krećete, mišići odgovorni za pokret pomažu u cirkulaciji tečnosti i krvi u noge i iz njih. Bez rada tih mišića, krv i tečnost se skupljaju u nogama i zglobovima",  tvrdi dr. Stiven Veinfeld iz Njujorka.


Imate problema sa kilažom

 

"Osobe s prekomernom kilažom, te gojaznost mogu da imaju otečene zglobove na nogama iz dva razloga. Teret zbog viška težine može da izazove zadržavanje tečnosti oko zglobova, a dodatno će se zbog skupljanja hormona u masnom tkivu javiti hormonalna neravnoteža koja takođe može da izazove zadržavanje tečnosti",  kaže Veinfeld.

 

Povredili ste se


Možda ste udarili nogom u stočić ili ste tokom trčanja istegnuli zglob, ali povreda je najčešći uzrok otečenih nožnih zglobova sudeći prema izjavama lekara.

 

"Kad vas bole zglobovi, telo šalje više krvi u to područje. Krv donosi sveže ćelije za brže izlečenje, a istovremeno doprinosi stvaranju otoka kako bi se područje povrede imobilizovalo", kaže dr. Veinfeld i dodaje da otok zbog  najčešće prate crvenilo ili modrica.

 

Pomaže rad srca, oslobađa bola u mišićima, topi kilograme: 12 problema koje limunada rešava!

foto: Shutterstock


Imate limfedem


Limfatički sistem kroz telo prenosi tečnost limfu koja se sastoji od belih krvnih zrnaca i otpadnog materijala. Limfedema je otok potkožnog tkiva uzrokovan smetnjama u normalnoj drenaži limfne tečnosti nazadu krv, te ona ostaje u ekstremitetima.

 

Limfedem može da uzrokuje pojedine vrste raka, te terapija za lečenje opake bolesti, ali otok će uzrokovati i infekcija.

 

Ostali simptomi su težina u rukama i nogama, nemogućnost normalnog kretanja, učestale infekcije, stvrdnjavanje kože, te problemi sa spavanjem.


Bolujete od artritisa


Artritis podrazumeva niz različitih stanja, a najčešći simptom je otok zglobova, bolovi, krutost zglobova, te otežano kretanje. Učestaliji je među starijom odraslom populacijom, a zahvata sve zglobove u telu, uključujući i nožne zglobove.

 

"Kad dobijem rendgenske snimke i vidim da neko ima artritis, to svakako objašnjava otok zglobova", kaže dr. Veinfeld pojašnjavajući da zglobovi otiču zbog upalnih procesa.

 

Moguć je krvni ugrušak


"Najalarmantniji razlog otoka koji se širi prema gore je krvni ugrušak. Ukoliko imate otok samo na jednoj strani i ona se uzdiže uz nogu, morate se odmah ljaviti lekaru",  ističe ortoped dr. Dan Paul.

 

Krvni ugrušak ponekad može da pređe u pluća, te začepi plućnu arteriju uzrokujući plućnu emboliju. Ako imate kratak dan, vrtoglavicu i bolove, crvenu ili bledu kožu, te na području otoka osećate toplotu, potražite hitnu medicinsku pomoć.


Problemi sa srcem


Kod kongestivnog zastoja srca koje je rezultat bolesti krvnih sudova ili visokog krvnog pritiska, najmanje jedna srčana komora više ne može normalno da pumpa krv.

 

"Ako srce ne pumpa dovoljno tečnosti, ona se povlači, najčeššće prema zglobovima, što dovodi do otoka. 

 

Ostali simptomi srčanog udara su kratak dah, nepravilan i ubrzan rad srca, uporni kašalj, problemi s koncentracijom, te bolovi u leđima.

 

Nuspojava trudnoće


Tokom trudnoće telo prolazi kroz brojne promene, među njima je najučestaliji otok zglobova.

 

Razlog može biti u višku krvi i tećnosti koja se stvara u telu što omogućuje da se telo širi i olakšava rast bebe", navode u Američkoj trudničkoj asocijaciji.

 

Hormonske promene i dodatni pritisak na vene dodatno će pospešiti otok zglobova tokom trudnoće.

 

I lekari preporučuju ovaj čudotvorni narodni napitak: Leči dijabetes, snižava holesterol i ubrzava metabolizam! (RECEPT)

 

foto: Shutterstock

Infekcija


Ako u blizini zgloba imate ranu koju niste dezinfikovali, zalečili, postoji opasnost da bakterije prodru dublje u tkivo zgloba, a krvotokom se mogu proširi i u druge delove tela.

 

Crvenilo, mekoća tkiva, toplota i oticanje zgloba jasan su pokazatelj infekcije.

 

Deca i stariji ljudi posebno su osetljivi na septični artritis. Bakterija ili gljivična infekcija pritom uzrokuje upalu zglobova. Takođe, uzrok otečenih zglobova na nogama može biti i celulitis, bakterijska kožna infekcija zbog koje je javlja crvenilo, te koža postaje zadebljala, a obično počinje upravo na nogama.

 

 Problemi s jetrom ili bubrezima


Teškoće u radu jetre ili bubrega mogu da dovedu do zadržavanja tečnosti oko zglobova. U slučaju oštećenja ili bolesti bubrega, bubrezi otpuštaju previše tečnosti i natrijuma ili pak nedovoljno proteina u krvotok. To vodi do akumuliranja tečnosti u telo, naročito u donjim ekstremitetima.

 

Kod zastoja bubrega može se javiti otok cele noge ispod kolena - kaže dr. Veinfeld.

 

Bolesti jetre takođe podrazumevaju manjak proteina u krvi zbog čega se tečnost nakuplja u donjem delu tela.

 

Oblog od ricinusovog ulja leči jetru i zglobove: Evo kako se primenjuje!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...