Najefikasniji lek

Vežbe čuvenog dr Regana za bolan i ukočen vrat: Preporodićete se za nekoliko dana!

Ovaj lekar je hiljade ljudi oslobodio bola u vratu i kičmi

Medicina
Autor:
Vežbe čuvenog dr Regana za bolan i ukočen vrat: Preporodićete se za nekoliko dana!
Foto: Shutterstock

Najbolji način da sprečite ili izlečite bol u vratu, svakako su vežbe.

Predstavljamo vam seriju vežbi za vrat čuvenog dr Majkla Regana, priznatog ortopedskog hirurga i specijaliste za kičmu u Americi.

Klizanje

Početni položaj podrazumeva ispravljen vrat. Lagano "skliznite" bradom ka napred, zadržite položaj 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta.

Istezanje

Bez izvijanja leđa, polako glavu zabacite unazad, tako da možete da gledate ka gore. Zadržite 5 sekundi, vratite u početni položaj, pa spustite nadole tako da vam brada dodirne grudi. Zadržite 5 sekundi pa vratite u početni položaj. Ponovite 5 puta.

Rotacija

Početni položaj je ispravljen vrat i glava, dok gledate pravo. Polako okrenite glavu ulevo, zadržite 10 sekundi, pa vratite u početnu poziciju. Zatim polako okrenite glavu na drugu stranu i opet zadržite 10 sekundi, pa vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja za svaku stranu.

Popravljaju dotok krvi do kičme i mozga, čiste krvne sudove od začepljenja: Top 4 vežbe istezanja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Bočno istezanje

Ista početna pozicija kao za prethodnu vežbu. Lagano nagnite glavu ulevo. Levom rukom "vucite" glavu ka ramenu koristeći blag pritisak. Treba da se istegne mišić na vratu sa druge strane. Zadržite 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja za svaku stranu. Takođe odlična vežba za one koji ceo dan provode pred komjuterom.

Sleganje ramenima

Ista početna pozicija kao za prethodne 2 vežbe. Lagano podignite ramena ka gore, zadržite 5 sekundi, pa vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja.

Kosi nagib

Ista početna pozicija kao za prethodne 3 vežbe. Nagnite glavu ulevo, pa lagano spuštajte bradu ka grudima, u pravcu desnog ramena. Zadržite 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. 10 ponavljanja za svaku stranu.

Prethodne 4 vežbe mogu da se izvode i tokom posla, naročito ako glavu držite u statičnom položaju, poput gledanja u računar.

Neverovatno: Evo šta se dogodi telu nakon izvođenja ove jednostave vežbe! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Duboko istezanje

Sedite ispravljenih leđa. Ruke sklopite na potiljku i lagano spustite glavu ka grudima. Zadržite 30 sekundi i uradite 3 ponavljanja.

Klizanje sa otporom

Ova vežba dosta liči na prvu, samo što je intenzivnija i efektnija. Skliznite bradom unazad, ali držite ruku na potiljku i njome gurajte glavu ka napred, tako da se stvori jači pritisak a mišić više aktivira. Zadržite 5 sekundi. Sada skliznite bradom unapred, a dlan stavite na čelo i "pružite otpor". Zadržite 5 sekundi. Ponovite nekoliko puta.

Vežba sa peškirom

Urolani peškir stavite oko vrata tako da krajevi vise na grudima. Obuhvatite ih rukama, pa glavu lagano zabacite unazad, vršeći pritisak na peškir, koji ćete lagano vući ka gore. Ne zadržavajte više od sekunde. Ponovite 10 puta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs