obratite pažnju

Šta se krije iza konstantnog umora: Znakovi da vam ozbiljno preti neki od ovih 7 zdravstvenih problema!

Proverite da li iz vašeg umora postoji neki skriveni, dublji uzrok iscrpljenosti

Medicina
20:00h Autor:
Foto: Shutterstock

Umor je prolazno stanje usled prenatrpanih obaveza, ali ako konstatno osećate slabost i premor onda je vašem organizmu potrebna pomoć.

 

Ako vas sve zamara, imate poteškoće u obavljanu poslova koje su vam ranije bili rutina, gubite pamćenje, može biti reč o hroničnom umoru, ali i o drugim oboljenjima.

 

Zato morate obratiti pažnju jer telo vam šalje znakove upozorenja koje treba da osluškujete.

 

Anemija

 

Ako je umor uzrokovan anemijom onda vam nedostaju crvene krvne ćelije koje dovode kiseonik iz pluća u ćelije i tkiva. Zato konstantn osećate slabost i umor.

 

Anemija može biti uzrokovana i manjkom gvožđa i vitamina, gubitkom krvi, unutrašnjim krvarenjem ili rakom.

 

Osim neprestanog umora, simptomi anemije su i poteškoće sa spavanjem, loša koncentracija, ubrzani rad srca, bolovi u grudima i glavobolja.

 

Kako bismo nadoknadili manjak gvožđa trebalo bi da u ishranu ubacite  crveno meso, ribu, jaja, žitarice (kvinoja), voće, zeleno lisnato povrće, popu spanaća, kelja, blitve.

 

Štitnjača

 

Reč je o žlezdi koja se nalazi napred, u donjoj polovini vrata i koja proizvodi hormone koji kontrolišu metabolizam. Povećano lučenje hormona tiroksina (hipertireoza) uzrokuje ubrzani rad metabolizma. Sa druge strane, smanjeno lučenje hormona tiroksina (hipotireoza) usporava metabolizam.

 

Hipertireoza uzrokuje umor i slabost mišića. Ostali simptomi uključuju neobjašnjivi gubitak težine, stalni osećaj toplote, povećani broj otkucaja srca i povećanu žeđ.

 

Hipotireoza uzrokuje umor, pad koncentracije i bolove u mišićima, pa čak i kod malih aktivnosti bez naprezanja.

 

Šta nam telo poručuje ako stalno osećamo umor: Otkriven pravi uzrok svakodnevne iscrpljenosti!

foto: Profimedia

 

 Dijabetes tip 2

 

Šećer (glukoza) čuva naše telo, a a umor je prvi znak upozorenja. S dijabetesom tipa 2 organizam se odupire učinku insulina ili ga ne proizvodi dovoljno za održavanje normalnnog nivoa glukoze.

 

Osim umora, osobe koje boluju od dijabetesa su stalno žedni, imaju učestalo mokrenje, gubitak težine, razdražljivi su i imaju zamužen vid.

 

Depresija

 

Depresija je ozbiljan problem koji utiče na spavanje i raspoloženje.  Osim toga, ljudi koji pate od depresije imaju problema i sa pamćenjem, koncentracijom, šire negativnu energiju i osećaju se bezvredno i bez energije.

 

Gube interesovanje za svakodnevne aktivnosti u kojima su ranije uživali, razdražljivi su, napada ih osećaj krivice, a razmišljaju i o suicidu.

 

Hronični umor

 

Sindrom hroničnog umora (CFS) je komplikovan poremećaj sa ekstremnim umorom koji vas hvata i kada se ne naprežete mnogo i ne prestaje i kada se odmorite. 

 

Prate ga i simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, slabosti i velikim padom koncentracije. 

 

Apneja u snu


Reč je o potencijalno ozbiljnom poremećaju spavanja u kojem prestaje disanje, a najlakše ćete ga  prepoznati ako za vreme sna glasno hrčete i ako se probudite umorni.

 

Simptomi apneje u snu uključuju kratke prekide disanja tokom spavanja. Apneja za vreme spavanja može da dovede do srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i moždanog udara.

 

Nedostatak vitamina B12


Vitamin B12 je neophodan za zdravlje mozga, imunitet i  rad metabolizma.

Sa starenjem, naša sposobnost da apsorbujemo B12 opada, a umor je prvi pokazatelj.

 

Ostali simptomi su osećaj trnaca u rukama i nogama, problemi s pamćenjem, vrtoglavica, teskoba, te problemi s vidom.


Visok pritisak, vrtoglavica, umor: 6 simptoma koji pokazuju da vam preti šlog!

foto: Shutterstock

Zato bi trebalo da jedete što više namirnica koje u sebi imaju ovaj bitan vitamin poput mleka i  mlečnih proizvoda, jaja, piletine i govedine.

 

Pada vam glava: Psiholog otkriva kako sebi odmažete i da samo ovako možete pobediti hroničan umor!

 

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...