Obratite pažnju

Visok pritisak, vrtoglavica, umor: 6 simptoma koji pokazuju da vam preti šlog!

Ako primetite ove simptome, obavezno posetite lekara... Moždani udar ili šlog, je opasan zdravstveni problem koji u većini slučajeva dovodi do smrti

Medicina
15:30h Autor:
Foto: Shutterstock

Šlog nastaje tako što krv ne može lepo da se dopremi do mozga, zbog oštećenih i zadebljanih arterija i tako dolazi do udara koji oštećuje moždane funkcije, često dovodeći do paralize.

 

Zato je vrlo važno da vodite računa o vašem telu i da posmatrate simptome koji ukazuju na to da se možda možete šlogirati.

 

Mi smo odlučili da vam predstavimo 6 simptoma koji se najčešće javljaju i koji mogu ukazati na to da vam preti moždani udar.

 

Visok krvni pritisak

 

Visok krvni pritisak je glavni pokazatelj da sa vašim kardiovaskularnim sistemom nešto nije u redu i da postoji mogućnost da dobijete moždani udar. Zato je vrlo važno da pritisak redovno kontrolišete i da posetite lekara kada primetite da je on preterano visok.

 

Problemi sa vidom

 

Stanje pred šlog može dovesti do zamućenog vida, dupliranja slike, pa čak i gubitak vida na jedno oko, pa zbog toga odmah pozovite hitnu pomoć ako ove simptome primetite, jer ćete tako sprečiti tragediju.

 

7 znakova hormonalne neravnoteže: Proverite svoje zdravlje!

foto: Shutterstock

Utrnuće na jednoj strani tela

 

Ako osetite utrnuće na čitavoj strani tela ili na jednom delu lica ili u udovima, onda je to pokazatelj da ste možda preživeli slabiji moždani udar i zato obavezno posetite lekara.

 

Vrtoglavica i umor bez razloga

 

Ako odjednom osetite veliki umor, ili vam se zavrti u glavi, onda razlog za to može biti i stanje predmoždani udar. Takođe, to može značiti i da ste već imali manji moždani udar pa su vrtoglavica i umor rezultat toga.

 

Jake migrene i iznenadne glavobolje

 

Ako vam se dešava da u jednom momentu osetite jake glavobolje od kojih ne možete da razmišljate i da gledate, onda posetite lekara kako biste utvrdili o kakvim glavoboljama je reč.

 

Bolovi u vratu i ramenima

 

Ovo je simptom koji ne mora uvek da bude povezan sa moždanim udarom, ali ako primetite bolove u vratu i ramenima, a da pritom ništa fizički niste radili, onda se ipak pregledajte, jer to može ukazivati na puknuti krvni sud na mozgu koji pritiska nerve i dovodi do bolova u tim mišićima.

 

Bolest sa 10 lica: Šta je miokarditis i kako da prepoznate opasno zapaljenje srca!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...