Važno je da znate

Bolest sa 10 lica: Šta je miokarditis i kako da prepoznate opasno zapaljenje srca!

Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji - malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu...

Medicina
Autor:
Bolest sa 10 lica: Šta je miokarditis i kako da prepoznate opasno zapaljenje srca!
Foto: Shutterstock

Miokarditis je zapaljenski proces na srcu, koji je lokalizovan u zidu miokarda (srednjeg sloja zida srca) i može biti uzrokovan svim infektivnim agensima. Javlja se u svim starosnim grupama, u oba pola, nesto češće kod mlađih muškaraca.

Uzrokuju ga virusi, rikecije (anaerobne gram negativne bakterije), bakterije, gljivice i paraziti. Najčešći uzročnici su virusi i to Koksaki A i B, Ehovirus, virusi gripa, poliovirus, Citomegalovirus i HIV. Zatim rikecije -R.Burneti, R.Riketsi, bakterije - Coryinebacterium diphtheriae, meningokoke, Borrelia burgdorferi, gljivice - Aspergillosis, Actinomycosis, kandida i paraziti- toksoplasma, trihinoza, cisticeroza i drugi.

Klinička slika zavisi od stepena oštećenja miokarda

Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji - malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti.

Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju, što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva "bolest sa 10 lica".

Recept koji izbacuje parazite iz tela: Višak kilograma i žudnja za slatkišima za čas nestaju!

foto: Shutterstock

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i dopunskih analiza.

Neophodno je uraditi sledeće:

elektrokardiogram;

laboratorijske analize koje obično pokazuju povećanu sedimentaciju, povećan broj leukocita (belih krvnih zrnaca), pozitivan C-reaktivni protein;

serološke testove;

izolaciju i identifikaciju uzroka.

Zatim su potrebni rentgenski pregled pluća i srca, ehokardiografski pregled (ultrazvuk), dopler. U nejasnim slučajevima endomiokardna biopsija može da pruži histološki dokaz miokarditisa.

20 godina istraživao bolesti štitne žlezde: Ovu su 3 ključna uzroka i faktora za izlečenje!

foto: Profimedia

Lečenje miokarditisa

Bolesnici sa potvrđenim miokarditisom treba da budu hospitalizovani. Lečenje je uglavnom simptomatsko i usmereno prema osnovnim manifestacijama bolesti, a takođe zavisi i od vrste uzročnika. Restrikcija fizičke aktivnosti smanjuje srčani rad i miokardno oštećenje, a pospešuje ozdravljenje. Kompleksne i simptomatske aritmije trena lečiti antiaritmicima i beta blokatorima,a u slučaju insuficijencije daju se i kardiotonici, ACE inhibitori i diuretici.

Tok i prognoza bolesti

Većina bolesnika (80 - 90%) sa akutnim virusnim miokarditisom oporavlja se potpuno i bez posledica.Mali procenat bolesnika dobija hronični tok u čijoj kliničkoj slici dominiraju različiti poremećaji srčanog ritma i različiti stepeni insuficijencije srca. Nekada, akutni virusni miokarditis može da se završi fatalno usled kardiogenog šoka, tromboembolijskih komplikacija ili malignih poremećaja ritma.

Alkalni sok oporavlja telo za 1 dan: Creva se potpuno čiste, teške bolesti se ublažavaju! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs