treba da znate ove stvari

Ovih 10 navika vam uništavaju bubrege: Obratite pažnju na vreme!

Bubrezi mogu da rade čak i kada nešto nije u redu sa njima, pa je često teško prepoznati problem sa bubrezima dok ne bude prekasno!

Medicina
21:27h Autor:
Ovih 10 navika vam uništavaju bubrege: Obratite pažnju na vreme!
Foto: Shutterstock

Nedovoljna hidratacija

Konzumiranje dovoljne količine vode je ključno za dobrobit vaših bubrega. Voda pomaže bubrezima da brže eliminišu toksine iz tela, a količina vode koju treba popiti u jednom danu razlikuje se u zavisnosti od toga koliko je vašem telu potrebno. Ipak, prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege, muškarci moraju piti najmanje 13 čaša dnevno, dok je ženama potrebno oko 9. Takođe, trebalo bi da voda koju pijete bude čista i da nije zasićena natrijumom, što lako može dovesti do stanja koje se naziva hiponatremija.

Hrana bogata natrijumom

Dok je zdrava ishrana neophodna za zdravlje bubrega, hrana bogata natrijumom može ugroziti njihov normalan rad. Ako hrana koju jedete sadrži više natrijuma nego što bi trebalo, bubrezi se mogu boriti da pravilno uklone toksine. Kao rezultat, to može dovesti do hipertenzije i oticanja udova. Kada je reč o natrijumu, preporučeni dnevni unos, prema Agenciji za hranu i lekove je oko 2.300 miligrama.

Slatkiši

Ako imate želju za slatkišima više nego inače, znajte da time ne činite uslugu svojim bubrezima. U stvari, preteran unos šećera u organizam, dovodi vas u opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2 i / ili oštećenja bubrega. Ako se stanje ignoriše, šećer može lako oštetiti ne samo bubrege već i krvne sudove. To će poremetiti prirodnu sposobnost čišćenja tela i sprečiti ga da isporučuje hranjive materije po čitavom organizmu.

Alkohol i cigarete

Bubrezi pate od mnogih problema kada se konzumira alkohol. Isto važi i za pušenje cigareta, koje samo doprinose unošenju više toksina u organizam. Povrh svega, konzumacija alkohola dovodi do dehidratacije i neravnoteže prirodnog protoka telesnih tečnosti. Uz to, alkohol može dovesti do hipertenzije i narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu u telu.

Crveno meso

Crveno meso nije prijatelj vašim bubrezima. Štaviše, crveno meso sadrži mnogo toksina, kao što su amonijak i azot, što može dovesti do teških bolesti bubrega. Da bi se sprečilo da se ovo dogodi, zamenite crveno meso proteinima na biljnoj bazi. Ako volite da jedete meso, odlučite se za zdravije proizvode, kao što su riba, živina ili školjke.

Šta se dešava sa telom žene koja ne jede meso: Od anemije do mnogo težih bolesti!

foto: Profimedia

Važno je napomenuti da i kada se svinjetina skuva, ona se i dalje smatra crvenim mesom. Ljudi koji konzumiraju previše crvenog mesa imaju 40% veći rizik od bolesti bubrega u poređenju sa onima koji povremeno uživaju u ovoj hrani.

Nedovoljno vežbanja

Ako radite na poslu, prirodno je da polovinu dana provedete na stolu. Time izlažete svoje zdravlje mnogim opasnim stanjima, kao što su zatajenje srca, rak, otkazivanje bubrega i dijabetes. Stoga, postavite redovnu dnevnu rutinu treninga i držite se toga kako biste optimizovali ne samo bubrege, već i celokupno zdravlje.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs