oprez

Žene, obratite pažnju: Ovi simptomi ukazuju da ćete ući u menopauzu 10 godina ranije!

Poznato je da je menopauza prekretnica u životu svake žene. Ali jeste li znali da se može javiti i 10 godina ranije nego što je uobičajeno?

Medicina
13:01h Autor:
Foto: Shutterstock

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i obično se javlja oko pedesete godine. Međutim, simptomi se mogu javiti i mnogo ranije tokom faze koja se zove perimenopauza.

Reč je o vremenskom periodu koji počinje kada žena primeti neredovan u mentrualni ciklus, a javlja se između 30-ih i 40-ih godina. To bi značilo da menopauza može početi i 10 godina pre regularnog perioda.

Za menopauzu je karakteristično da se smanjuje nivo estrogena, a menstruacije postaju neredovne.

Tek nakon što je prošlo 12 meseci bez menstruacije, zvanično ste u menopauzi sve do tada ste u periodu perimenopauze.

Period perimenopauze može trajati i do nekoliko godina, a kod nekih žena može trajati i deset godina.

Sve muke koje nosi menopauza: Pripremite kožu za velike promene!

foto: Shutterstock

Simptomi perimenopauze

Pored nepravilnosti u ciklusu, perimenopauzu prati čitav niz drugih simptoma, koji su slični onima koje većina žena obično povezuje s menopauzom.

Između ostalog, žena počinje da naglo da se znoji i oseća toplotu zbog poremećaja hormona. Takođe, karakteristična je i promena raspoloženja, pa žene postaju ​​razdražljive, teskobne i depresivne. Takođe, javlja se i suvoća vagine i nesanica.

U jednom naučnom istraživanju 15 do 25 posto žena je reklo da se perimenopauzi osetilo simptome depresije", rekla je ginekolog Nanete Santoro.

"Ako je vaša majka imala ranu menopauzu, a vaš način života je sličan njenom, vrlo je verovatno da ćete proći kroz vrlo sličan scenarijo", rekla je ginekolog Alisa Dvek.

Kako se nositi sa simptomima?

Perimenopauza i menopauza mogu imati veliki uticaj na vaš život, ali dosta vam može pomoći otvoren i iskren razgovor s lekarom o mogućnostima lečenja.

Za početak, možda je dobro da promenite načina života i da više vežbate. Ako pušite trebalo bi da prestanete, a moraćete izbegavati i alkohol, posebno crno vino, te kofein. Čuvajte se stresa!

Ispovest žene kojoj je menopauza napravila pakao od života: Stalno sam plakala i svađala se sa mužem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...