Olakšajte sebi život

Bol u stopalima: Zbog čega se javlja i top 3 načina da ga se već jednom rešite!

Postoje i situacije kada je neophodno tražiti lekarsku pomoć

Medicina
16:24h Autor:
Foto: Profimedia

Stopala su jedan od delova tela koji trpe najveći pritisak - bez obzira da li smo u sedećem, stajaćem ili ležećem položaju, jedan deo stopala uvek se koristi.

 

Stanje se dodatno pogoršava nošenjem neadekvatne obuće, jer je pretežno biramo prema izgledu, dok nam udobnost i kvalitet odlaze na drugo mesto, pa se stopala dodatno naprežu, a dolazi i do različitih deformacija.

 

Sa smanjenom aktivnošću, mali mišići stopala vremenom atrofiraju, pa se sve teže prilagođavaju različitim podlogama, što dovodi do sve jačeg bola. Tome doprinosi i istanjeno masno tkivo koje se prirodno menja s godinama.

 

Dva najčešća bolna deformiteta stopala

 

Jedna od najčešćih deformacija stopala, pogotovo kod žena, jesu čukljevi. Najčešće se pojavljuju nakon pedesete godine, ali mogu da se pojave i dosta ranije, naročito ako su stopala često izložena velikom opterećenju (najčešći uzrok je svakodnevno nošenje štikli ili ravne, ali tesne i obuće na špic).

 

Drugo najčešće bolno stanje jeste takozvani petni trn. Zapravo je reč o upali Bol nastaje zbog preopterećenja tkiva pri osloncu i hodanju po tvrdoj podlozi, najčešće u cipelama sa čvrstim i neudobnim đonom. Tegobe će olakšati odmaranje stopala i ortopedski ulošci namenjeni petnom trnu.

 

Uzroci bola u kukovima: Ove simptome ne smete da ignorišete!

foto: Shutterstock

 

Metatarzalgija


Bol u području prednjeg jastučića tabana (metatarzalna regija) često se javlja prilikom promene obuće. Takvo stanje javlja se češće kod žena zbog nošenja visokih potpetica, kao i kod osoba sa ravnim tabanima. Rešenje je odmor i prelazak na udobnu obuću sa niskom petom. Ako bol ne prestaje, treba što pre posetiti lekara.

 

Bol u skočnim zglobovima


Najčešća povreda koštano-zglobnog sistema čoveka jeste uganuće gležnja (skočnog zgloba). Kada hodamo, skočni zglob je udaljen od tela i poluga delovanja sile koja deluje na skočni zglob zavisna je od naše visine. Ta poluga je jako velika, pa je i opterećenje na zglob veliko. Ako hodamo po neravninama, naročito u neadekvatnoj obući poput japanki ili sandala, a zimi cipele sa plastičnim đonom, ili ako inače imamo rastegljivije ligamente, veoma lako može da dođe do uganuća zgloba.

 

Najčešće se taj zglob uvrće prema unutra, pa se oštećuju ligamenti s spoljašnje strane zgloba, ali, u zavisnosti od položaja stopala, moguće su povrede i drugih delova stopala. Na uganut zglob odmah treba staviti led 10-15 minuta, pa podvezati elastičnim zavojem oko zgloba i podići nogu. Ako je otok veliki i ne spada, obavezno idite kod lekara, jer je stanje možda daleko ozbiljnije nego što vama izgleda.

 

Ovako se žensko srce menja nakon pedesete!

foto: Shutterstock

Kako se osloboditi bola u stopalima

 

Postoje tri veoma efikasna načina da se rešite neprijatnog bola u stopalima, pod uslovom da u pitanju nije degenerativno oboljenje ili teška povreda:

 

1. Vežbe

 

Verovali ili ne, iako vam možda zvuči potpuno suludo, najbolji način da se rešite bola u zglobovima jeste da ih vežbate. Najbolje rešenje je hodanje!

 

2. Kupka od sode bikarbone

 

Napunite veliku posudu vrućom vodom i u njoj rastopite pola šoljice sode bikarbone. Pustite da se prah potpuno otopi, pa uronite stopala u vodu. Držite 15 do 20 minuta i osetićete veliko olakšanje!

 

3. Terapija ledom


Osećaj hladnoće koji pruža led takođe može da pruži i brzinsko olakšanje kada su u pitanju bolna stopala. Nekoliko kockica leda umotajte u čistu krpu i prislonite na bolno stopalo. Odmah ćete osetiti olakšanje, a led će vam pomoći i da ublažite otok ukoliko postoji.

 

Doktor Nestorović: Evo zašto žene moraju da pešače što više!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs