SJAJNI SAVETI

Saznajte sve važne stvari o kosi i regenerišite je za samo nedelju dana: U ovim namirnicama je spas!

Izbalansirana ishrana i odgovarajuće hranljive supstance učiniće da vam kosa ojača. Otkrijte kako , ishranom, smanjiti opadanje kose

Nega
12:23h Autor:
Saznajte sve važne stvari o kosi i regenerišite je za samo nedelju dana: U ovim namirnicama je spas!
Foto: Shuterstock

Potpuno je normalno nalaziti opale vlasi na češlju i jastuku, kao i nakon pranja. A normalno je i da kosa više opada pri smeni godišnjih doba (jesen i proleće), jer pojedini hormoni pokreću sinhronizovani proces pojačanog opadanja kose.

Reč je o fiziološkom procesu koji nikako ne predstavlja uzrok ćelavosti. U normalnim uslovima, odmah nakon opadanja jedne vlasi, krene da raste nova. Zanima vas kako da imate jače i zdravije vlasi i kako smanjiti opadanje kose? Evo odgovora, saznajte koji su to hranljivi sastojci za jaku kosu.

Regenerišite kosu za samo nedelju dana!

Uzimajte u srazmernim količinama proteine (belo meso, riba, jaja, mahunasto povrće), ugljene hidrate (integralni hleb, testenina, pirinač itd.), masti (posebno ekstradevičansko maslinovo ulje), mineralne soli i vitamine.

Prvi znak da vam nedostaju ovi hranljivi sastojci za jaku kosu upravo je proređivanje kose. Ukoliko vam, na primer, nedostaju proteini – stablo vlasi slabi, smanjuje se i njen obim, a kosa postaje suva. Suva kosa i tanke vlasi traže da jedete meso dva-tri puta nedeljno, a ribu četiri puta nedeljno. Osim toga, od pomoći mogu biti i suplementi na bazi cistina i lizina.

Kako ishranom sprečiti opadanje kose?

Rast kose pospešuje i cink, kojeg takođe ima u pasulju, mesu i ribi. Upotpunite ishranu omega-3 masnim kiselinama: četiri puta nedeljno jedite masniju ribu, poput skuše ili sardine.

Ako vam je suva kosa, to može biti rezultat stroge dijete i/ili nedostatka mononezasićenih masnih kiselina i sumpora u ishrani. Naći ćete ih u maslinovom ulju, orasima i pšeničnim klicama. Pšenične klice veoma su bogate vitaminom E i vitaminima iz grupe B, apsolutno neophodnim za zdravlje kose. Možete ih uvrstiti u svakodnevnu shranu i jesti ih bar za jedan obrok, bez bojazni da ćete se ugojiti. Suva kosa obično povlači za sobom i perut. U tom slučaju povećajte unos selena, kojeg ima u pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mesu i ribi.

U slučaju da imate masnu kosu, lučenje sebuma reguliše vitamin B2. Ovaj vitamin se nalazi u jajima, kikirikiju, orasima, pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mlečnim proizvodima, brokoliju i boraniji.

Nerviraju vas sede vlasi? Orasi, lešnici i bademi sprečavaju sede vlasi i opadanje kose. Bogati su vitaminom E, koji poboljšava krvnu cirkulaciju u koži glave i pomaže apsorpciju pantotenske kiseline, tj. vitamina B5. Ovaj vitamin odlaže postepenu pojavu sedih vlasi i sprečava opadanje kose. Samo četiri ploda dnevno pomoći će vašoj kosi. Osim toga, za boju kose važan je i bakar, koji podstiče stvaranje melanina. Ima ga u spanaću, ljuskarima i krompiru.

Još neki važni hranljivi sastojci za jaku kosu

Za jaču kožu glave važno je unositi vitamin A. Ima ga u žumancetu, masnoj ribi, zelenom lisnatom povrću i mlečnim proizvodima.

Za jače i zdravije vlasi važni su vitamin B4 i B5. Vitamin B4 sadrže žitarice, meso, žumance, krompir, kupus i paradajz. Vitamina B5 ima u jajima, kikirikiju, pečurkama i brokoliju.

Antioksidansno dejstvo vitamina E suprotstavlja se slobodnim radikalima, odgovornim za starenje i opadanje kose. Vitamin E nalazimo u biljnim uljima, voću bogatom uljima, integralnim žitaricama, ribljem ulju i pšeničnim klicama.

Gvožđe je neophodno za oksigenaciju tkiva i kože glave. Njime su bogati crveno meso, spanać i suvo voće.

A za sjajniju i mekšu kosu, obratite pažnju na selen, kojim su bogate pšenične klice.

Najčešća pitanja o kosi

Do koje mere se opadanje kose smatra normalnim? Normalno je da dnevno opadne 80 do 150 dlaka.

Ako ošišam kosu, hoće li ona biti gušća kad izraste? Neće, jer gustina kose određena je genetski. Međutim, može vizuelno delovati gušće, u zavisnosti od frizure.

Zašto moja kosa ne raste preko određene dužine? I maksimalna dužina kose zavisi od njenog ciklusa rasta, što je takođe pitanje genetike.

Je li moguće da vlasi više opadaju pri pranju kose? Pranje kose nije uzrok njenog prevremenog opadanja. Vlasi koje zateknete u odvodu bile su spremne da opadnu i pre toga.

Zašto krajevi vlasi cvetaju? Zbog nedostatka najvažnijeg molekula u kosi – keratina, tj. vlaknastog proteina zaduženog za gustinu i jačinu kose.

Zašto kosa gubi sjaj? Kosa obično gubi sjaj usled nedostatka minerala, vitamina ili keratina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs