nega kose

6 bjuti saveta koje svi slušamo o kosi: Saznajte šta je istina, a šta mit!

Saznajte da li su bjuti saveti koje često slušamo istina ili zabluda

Nega
Autor:
6 bjuti saveta koje svi slušamo o kosi: Saznajte šta je istina, a šta mit!
Foto: Shutterstock

Da li pranje kose hladnom vodom ubrzava njen rast? Mogu li se s limunovim sokom napraviti prirodni pramenovi? Treba li prestati sa korišćenjem regeneratora ako imamo masnu kosu?

Sve su to dileme koje muče mnoge žene, a mi vam u nastavku donosimo da li su istine ili ne, piše Glamour.

Pranje kose hladnom vodom pomaže da brže raste

Hladna voda neće ubrzati rast kose, ali će zatvoriti kutikule kose i sprečiti da prljavština dopre u samu vlas. Tako će vaša kosa biti sjajnija.

Ne preporučuje se pranje isključivo toplom vodom. Kosu je najbolje da operete mlakom, a zatim na kraju isperete hladnijom vodom, ako je to moguće.

Limunov sok pospešuje izbeljivanje kose na suncu

Limunov sok se ne preporučuje koristiti za izbeljivanje kose. Limunska kiselina, u kombinaciji sa sunčevom toplotom, može da otvori kutikule kose i oslabi njen pigment. Posledica toga je svetlija kosa.

Takav efekat je najpre vidljiv na svetlosmeđoj ili plavoj kosi. Međutim, ukoliko želite pramenove, preporučuje se da odete kod frizera jer kiselina i toplota u kombinaciji vrlo lako mogu da oštete kosu i izazovu kontra efekat.

Najbolji domaći piling za ispucale usne: Sve potrebno za pripremu sigurno već imate u kuhinji! (RECEPT)

Limunov Sok
foto: Shutterstock

Stalno nošenje repa uzrokuje pucanje krajeva

Kad je reč o ovom savetu, odnosno upozorenju, sve zavisi od toga koliko je kosa u repu jako stegnuta.

Stručnjaci savetuju skupljanje kose u rep na različite načine: kombinujte visoki, niski rep i punđu ali pazite na odabir šnale kako ona ne bi dodatno oštetila kosu.

Osim toga, kosu treba povremeno raspustiti i nežno je raščešljati.

Ne koristite regenerator ako imate masnu kosu

Bez obzira na brzo mašćenje kose, njoj je i dalje potrebna hidratacija, a upravo će regenerator tu odraditi odličan posao.

Gledajte da kosu dobro operete, a zatim nanesite regenerator. Ako se bojite da će je regenerator zamastiti, nanesite ga dalje od korena i dobro isperite.

Bolje sušite kosu prirodnim putem nego fenom

Ovo je jedan od saveta koji je istinit, bez obzira na to koliko je jednostavnije kosu osušiti fenom, pogotovo ako smo u žurbi.

Toplota koja dopire iz njega može da ošteti kosu ako niste oprezni prilikom sušenja, pa je nužno koristiti proizvode za zaštitu od topline.

Stručnjaci sajetuju da ako radite od kuće, malo odmorite kosu i pustite da se suši prirodnim putem jer će joj to pomoći da se oporavi.

Bitno je često menjati šampon za kosu

Ovo je sigurno mit jer se više radi o našoj sklonosti za promenom, nego o stvarnoj potrebi. Dobro je povremeno koristiti šampone za detoksikaciju ili čišćenje kako bismo bili sigurni da se prljavština ne nakuplja na kosi i da šampon koji inače koristite dobro radi svoj posao.

Vaša koža će vam biti zahvalna: Pet fantastičnih pilinga za lice i telo koje možete napraviti sami!(RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs