sav trud pada u vodu

Džaba vam vežbanje ako ovo radite: 5 velikih grešaka zbog kojih ne možete da smršate!

Nakon vežbanja potkradu nam se greške koje sabotiraju napore da smršamo i imamo fit telo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Džaba vam vežbanje ako ovo radite: 5 velikih grešaka zbog kojih ne možete da smršate!
Foto: Shutterstock

Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste osvestili šta radite pogrešno, donosimo vam 5 najčešćih grešaka nakon vežbanja.

Zaboravljate da se istežete

Nakon vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne biste smeli da preskočite.

Istezanjem će popustiti napetost u mišićima, i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja smanjuje bol u mišićima koja bi mogla da se pojavi i naredni dan.

Kako vežbanje može da vas učini starijim: Cake koje morate da izbegnete!

foto: Shutterstock

Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika za za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vežbanja leći u krevet da odmormo. Umesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vežbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca.

Ako pak naglo prestanete s vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a telo treba najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrteti u glavi.

Jedete odmah nakon vežbanja

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljeno hidratima poput proteinskih šejkova i jogurta pomešanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. Ali s prvim obrokom trebalo bi da sačekate 15 do 30 minuta nakon vežbanja.

Zategnite ruke: Rezultati za samo 6 minuta vežbanja dnevno!

foto: Shutterstock

Zaboravljate da dovoljno hidrirate organizam

Kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost vežbanjem, potrebno je unositi dovoljno vode. To je važno i zbog toga što će dovoljno tečnosti smanjiti mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vežbanja jeste važnost sna. Telo treba okrepiti i napuniti energijom kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, na jedan način kao da kažnjavate sami svoje telo.

Vežbanje tokom zime: Kako da nadomestimo nedostatak sunca i vitamina D!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs