Zdrava rekreacija u prirodi: Velike vrućine diktiraju ritam i intezitet fizičke aktivnosti

Prilagodite vežbanje letnjim uslovima

Ni tokom tropskih vrućina ne bi trebalo da zapostavite vežbanje kako biste telo održali u kondiciji
Fitnes
22:38h
Foto: Shutterstock

Pobegnite od usijanog asfalta u prijatan park
Leto definitivno nije vreme kad treba da zapostavite rad na sebi i održavanje zdravog duha u zdravom telu. Nemojte da dozvolite da vas vrućina pokoleba, izađite napolje i vežbajte, ali uz nekoliko izmena u odnosu na hladnije i prijatnije dane.

Pijte vodu

I na tropskim temperaturama sport može da pruži užitak i bude zabavan. Ipak, vežbanje morate da prilagodite velikim vrućinama. Obavezno treba izbegavati intenzivne fizičke aktivnosti kad su temperature ekstremno visoke, pa ne bi trebalo vežbati usred dana, kad je sunce najjače. Najbolje bi bilo da vežbanjem započnete dan, dakle da budete aktivni rano jutro. Za one koji vole duže da spavaju i kasno veče je dobra opcija. Ali ukoliko imate vremena i mogućnosti, dobra ideja bila bi da pobegnete u šumu ili veći park, gde su temperature prijatne i preko dana. Veoma je važno da pijete mnogo tečnosti, najbolje bi bilo vodu sobne temperature. Uz to bi trebalo da jedete što više sezonskog zelenog povrća i voća, koje osvežava i ne opterećuje organizam, a ispunjava ga energijom potrebnom za vežbanje.

 

Što se tiče izbora sporta, na vrućinama su najbolje aktivnosti povezane s vodom: plivanje, ronjenje, veslanje, trčanje po plićaku itd.

Skratite zagrevanje

 

U letnjim uslovima, kad su temperature vrlo visoke, pre treninga i sportske aktivnosti treba skratiti zagrevanje jer je telo već samo po sebi zagrejano, ali to ne znači da treba da izostavite razgibavanje. Takođe, mudro bi bilo ne izložiti telo prevelikom naporu, već se zadržati na nivou umerenog i prijatnog vežbanja, osim ako nije reč o vrhunskom sportu.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...