važno!

NEKE NAVIKE OZBILJNO NARUŠAVAJU NAŠE ZDRAVLJE: Ovo nikako ne biste smeli da uradite posle treninga!

Neke navike posle treninga bi trebalo izbegavati, jer loše utiču na zdravlje čitavog organizma! Jedna od njih je i konzumiranje cigarete u prvom satu posle treninga, premda ostavlja brojne posledice!

Fitnes
Autor:
Foto: Shutterstock

Paljenje cigarete posle treninga može biti veoma opasno, posebno u prvom satu nakon treninga! Ono što je vrlo bitno tada uraditi je, zapravo, unos vitamina i tečnosti sa ciljem rehidratacije.

vežbanje, trening
foto: Shuterstock

Zašto nikako ne paliti cigaretu posle fizičke aktivnosti?

Potrebe za kiseonikom, koji je inače izuzetno važan za osnovno funkcionisanje organizma, su za vreme fizičke aktivnosti i nakon nje povećane. Organizmu je posle treninga potrebno 20-30% više kiseonika za oporavak. Plućne alveole se tada dodatno šire, kako bi primile što više kiseonika.

Ako za vreme perioda tako raširenih alveola pušite, umesto povećanih količina kisonika, unosite sve štetne materije iz cigarete. Katran iz cigareta oblaže pluća, tako smanjuje elastičnost plućnih krila, što dovodi do slabije apsorpcije kiseonika u krvotok. Sagorevanjem duvana oslobađa se ugljen-monoksid koji se vezuje za hemoglobin i tako usporava transport kiseonika.

vežbe, vežbanje, trening
foto: Shutterstock

Pored ovoga, pušenje cigareta dovodi i do:

  • povećanja frekvencije rada srca,
  • povećanja krvnog pritiska,
  • sužavanja krvnih sudova,
  • lošeg uticaja na nadbubrežnu žlezdu.

Dakle, ako spadate u grupu strastvenih pušača, bar, se potrudite da izbegnete konzumiranje cigareta sat vremena posle treninga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...