obratite pažnju

Kako limun može da nam bude od pomoći: Najbolji izvor vitamina C

Koliko često uzimate vitamin C i da li ste svesni svih njegovih aktivnih sastojaka? Ako u ovom trenutku još uvek ne znate zašto bi limun mogao biti od pomoći, nastavite da čitate i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Fitnes & Nutricija
20:14h Autor:
Kako limun može da nam bude od pomoći: Najbolji izvor vitamina C
Foto: Shutterstock

Činjenica je da je naš svakodnevni život poprilično uzdrman aktuelnom pandemijom, a ako iz čitave situacije izvučemo nešto dobro, to je da smo verovatno za to vreme počeli više da vodimo računa o svom zdravlju. Upoznali smo sve vitamine i dodatke ishrani i dobro i preventivno zaštitili svoj organizam. Ono što je dobra vest jeste da nam za očuvanje dobrog zdravja i jakog imuniteta ne treba mnogo – dovoljan je limun, kojeg verovatno svi imamo u domaćinstvu.

Šta sve limun sadrži?

Limun je riznica vitamina C. Ali njegove zdravstvene prednosti se tu ne završavaju. Limun sadrži pektin (prebiotik), koji pomaže u snižavanju šećera u krvi, a istovremeno se može pohvaliti izuzetno malim brojem kalorija, pa je vrlo poželjan u rigoroznim dijetama.

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, dok se vitamin C efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku, koja ne snižava pH, već ga podiže (alkalizira). Međutim, povećavajući pH u urinu, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamena u bubregu, a takođe pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela, koji je proizvod metabolizma proteina.

Limun takođe sadrži D-limonen, koji je prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi, a zaista se preporučuje kod respiratornih oboljenja. Njegovo dejstvo se posebno preporučuje osobama sa oštećenim plućima (nakon upale pluća, osobama sa astmom i pušačima).

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.

Tu je i hesperidin koji smanjuje oksidativni stres i upale i normalizuje zdravlje krvnih sudova. On takođe smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracije mrežnjače kod starijih osoba), kao i efekat galaktoze – glukoze slične šećeru u mlečnim proizvodima.

Na kraju, tu je i diosmin. On poboljšava stanje krvnih sudova, a u kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je u lečenju proširenih vena i hemoroida.

Kome se posebno preporučuje da uzima vitamin C:

  • pušačima
  • osobama na dijeti
  • osobama sa respiratornim problemima
  • osobama koje pate od dijabetesa
  • osobama koje pate od gihta
  • osobama sa sporim metabolizmom
  • ljubiteljima slatkiša i mlečnih proizvoda
  • osobama koje pate od proširenih vena
  • licima starijim od 60 godina.

Savet plus: Budući da je kora najzdraviji deo limuna, preporučuje se da se limun jede zajedno sa korom. Važno je samo da pre upotrebe limun dobro operete sodom bikarbonom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs