NEVEROVATNA VOĆKA

NE POSTOJI NIJEDAN NEGATIVAN ASPEKT: Šta se dešava u ORGANIZMU ako jedete AVOKADO svaki dan?

Avokado je retki dragulj među voćem – sadrži zdrave hranjive materije i masti, te svakom jelu daje mekoću i ugodnu teksturu. No, kao i kod svake namirnice u vašoj ishrani, načelo ravnoteže trebalo bi da bude na prvom mestu.

Fitnes & Nutricija
17:12h Autor:
NE POSTOJI NIJEDAN NEGATIVAN ASPEKT: Šta se dešava u ORGANIZMU ako jedete AVOKADO svaki dan?
Foto: Shutterstock

Ne može sve što je dobrog ukusa ili čak zdravo biti korisno za vaše zdravlje ako ga konzumirate u prevelikim količinama. Međutim, u slučaju avokada situacija je nešto drugačija, jer ovde redovnost ima samo pozitivne aspekte. Krenimo redim…

1. Zaštita srca

Mononezasićene ili zdrave masti, koje se u velikim količinama nalaze u avokadu, povoljno utiču na zdravlje srca, tačnije, smanjuju rizik od srčanog udara i nivo lošeg holesterola u krvi. Osim nezasićenih masti, avokado sadrži i neke antioksidanse koji su delotvorni u prevenciji upala i oksidativnog stresa – oštećenja ćelija usled prekomerne oksidacije u krvnim sudovima. Kao rezultat toga, konzumiranjem jednog avokada svakog dana možete značajno poboljšati svoj protok krvi i generalno zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema.

2. Gubitak kilaže

Ovo se može činiti greškom – kako vam hrana bogata mastima poput avokada može pomoći da smršate? Uostalom, masnoća je glavni krivac za višak kilograma. Međutim, postavljanjem ovakvih pitanja pokazujemo nepoznavanje vlastitog tela i mehanizama po kojima ono funkcioniše.

Naučnici su dokazali da avokado zaista pomaže pri mršavljenju – zbog visokog udela masti i vlakana (oko 14 grama po voćki), nakon što ga pojedete, osećate se siti, a to vas spašava od opsesivne želje za grickanjem tokom dana. Na primer, studija objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da su se osobe koje pate od hronične prekomerne težine gotovo pet sati rešile želje za grickanjem čim su svakodnevnoj ishrani dodale samo pola avokada.

3. Smanjenje rizika od dijabetesa

Nedavna naučna istraživanja sugerišu da je avokado najbolja stvar koju je priroda smislila za regulaciju šećera u krvi. U jednom nedavnom eksperimentu učesnici su svom obroku dodali pola avokada, nakon čega su im stručnjaci u redovnim intervalima merili nivo glukoze u krvi i insulina. Rezultati su pokazali da uprkos činjenici da avokado povećava ukupni kalorijski sadržaj jela, ne menja nivo šećera u krvi.

4. Bolji vid

Makularna degeneracija jedan je od najčešćih uzroka ranog gubitka vida, zbog čega su nutrijenti poput luteina i zeaksantina dragoceni za modernu osobu. Dobra vest je da avokado sadrži oba. Zato, ako smatrate da vam se vid pogoršava, vredi dodati avokado u svoju svakodnevnu ishranu. Pogotovo jer je najbogatiji izvor luteina među 20 drugih voćki koje se najčešće konzumiraju.

5. Lepša kosa i koža

Isti lutein i zeaksantin koji se nalaze u avokadu služe kao glavni zaštitnici naših ćelija od UV oštećenja i štetnih oksidativnih procesa koje on pokreće.

UV zraci dovode do preranog starenja kože i negativno utiču na zdravlje kose, čineći je slabom i dehidriranom. Ali, to nije sve. Jedan avokado dnevno osiguraće vam više od 20% preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji je omiljeni sastojak kozmetičkih proizvoda. I to s dobrim razlogom – on pomaže u neutralisanju slobodnih radikala koji deformišu strukturu tkiva.

6. Dobro raspoloženje

Redovna upotreba avokada pomoći će da se uravnotežiti vaše emocionalno stanje zbog visokog sadržaja niza vitamina i minerala koji pozitivno utiču na promene raspoloženja. Vaše telo dobija čitav niz hranjivih materija koje su potrebne za njegovo nesmetano funkcionisanje. Kao rezultat toga, ništa ne sprečava vaše telo da u potpunosti proizvodi serotonin, hormon sreće, usled čega naleti energije, dobre misli i inspiracija postaju normalno stanje, a ne retko odstupanje od pravila.

No, jednu od glavnih uloga igra visoka koncentracija kalijuma kojom se avokado može pohvaliti. Naučne studije su više puta pokazale da ljudi koji su skloni depresivnim mislima imaju nizak nivo kalijuma u organizmu.

7. Sve korisne materije na jednom mestu

Avokado sadrži oko 20 vrsta vitamina i minerala i to ga čini pravim šampionom. Jedan avokado sadrži sledeće postotke materija iz preporučenog dnevnog unosa: vitamin K – 53%, folat – 41%, vitamin C – 33%, vitamin B5 – 28%, kalijum – 28%, vitamin B6 – 26%, vitamin E – 21%, bakar – 19%. Avokado takođe sadrži lutein, tiamin, gvožđe, niacin, riboflavin i niz antioksidanasa. Široka lepeza, zar ne?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs