Volite da pripremate smuti za doručak, ali gladni ste već nakon 30 minuta?
Pripremanje gušćeg smutija može da prevari vaš mozak, zbog čega ćete se duže osećati siti – tako barem kaže nedavno holandsko istraživanje.
U istraživanju je učestvovalo 15 muškaraca koji su isprobali dva različita šejka, oba na prazan želudac i različitim danima u nedelji.
Jedan je imao 100 kalorija i gustinu poput pudinga, dok je drugi šejk sadržao 500 kalorija i bio redak poput mleka.
Izvor zdravlja i jakih mišića: Napravite ovaj zeleni smuti i učvrstite figuru nikad lakše! (RECEPT)
Istraživači su zatim koristili MRI (magnetsku rezonancu) kako bi izmerili količinu hrane u njihovim želucima, te su ih anketirali kako bi otkrili koliko gladno su se osećali u sedećih sat i po vremena.
Iako se šejk od 500 kalorija duže zadržao u njihovim želucima, šejk od 100 kalorija duže je ispitanike održao sitima. Ovaj efekat održao se i tokom sledećeg obroka – kada su pristupili švedskom stolu, nije bilo razlike u količini hrane koje su obe grupe pojele.
Zašto se ovo događa? U našim ustima postoje neuroni koji su direktno povezani s našim mozgom. Jednom kada ti neuroni detektuju gust napitak, javljaju našem mozgu kako se zapravo radi o znatnoj količini hrane.
Pored banana, i čia semenke će zgusnuti smuti i apsorbovatui vodu i stvariti gustu teksturu.
Za imunitet jak kao stena: Napravite smuti koji će čuvati vaše zdravlje tokom zime! (RECEPT)