Hranljivo i zdravo

8 namirnica za zdrav početak dana: Grejpfrut, čaj i ovsena kaša za bolje zdravlje i brži metabolizam

Za dobro raspoloženje i kvalitetniji dan izaberite neke od ovih namirnica ujutro i brlo brzo ćete primetiti značajne promene u opštem stanju organizma
Fitnes & Nutricija
00:02h Autor:
8 namirnica za zdrav početak dana: Grejpfrut, čaj i ovsena kaša za bolje zdravlje i brži metabolizam
Foto: Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga važno da napravimo najbolji izbor namirnica za dobar početak dana!

Konzumirajte neke od ovih namirnica ujutro kad ustanete i tokom celog dana ćete se osećati bolje, a uz to ćete i podstaći metabolizam na bolji i brži rad.

Recept za napitak od šargarepe i grejpfruta koji ubrzava metabolizam i topi kilograme, pročitajte OVDE.

1. Jaja

Ova namirnica sadrži 13 korisnih hranljivih sastojaka, uključujući i važne proteine. Takođe, žumanca su bogata vitaminom B, koji je veoma važan za pamćenje, a sadrže i lutein i zeaksantin, koji povoljno utiču na zdravlje očiju.

OVDE otkrijte kako očni pregled može otkriti ozbiljna oboljenja drugih organa.

2. Kafa

Iako će previše kafe svakako nepovoljno utičati na zdravlje, jutarnja šolja ovog napitka sadrži optimalan nivo antioksidanata. U umerenim količinama, kafa povoljno utiče na zdravlje srca i mozga. Takođe, može zaštititi organizam od nastanka kancera i dijabetesa tipa 2.

5 najvećih zabluda o kafi pročitajte OVDE.

3. Banane

Ovo popularno južno voće je često nepravedno svrstavano u grupu visokokaloričnih namirnica koje bi osobe na dijeti trebalo da izbegavaju. Međutim, banane su savršen izbor za doručak, s obzirom da sadrže dosta hranljivih materija. Bogate su vlaknima, vitaminom C i kalijumom, a ova kombinacija je savršena za održavanje optimalnog krvnog pritiska.

OVDE saznajte kojih 5 namirnica sadrži više vitamina C od pomorandže.

4. Grejpfrut

Još jedan odličan izvor vitamina C i kalijuma je citrusno voće. Istraživanje koje je sprovedeno na Skrips klinici u San Dijegu je pokazalo da konzumiranje pola grejpfruta pre svakog obroka, a naročito doručka, ubrzava gubitak težine.

5. Bobičasto voće

Za koje god bobičasto voće da se odluičite, obezbedićete organizmu dosta antioksidanata, vlakana i vitamina C i nešto malo kalorija. Neka istraživanja su pokazala da bobičasto voće deluje preventivno na pojavu kancera, a može i usporiti neurološke probleme koji nastaju usled starenja.

A zašto je borovnica odličan izbor, otkrijte OVDE.

6. Grčki jogurt

Kao i jaja, i grčki jogurt sadrži proteine koji obuzdavaju naš apetit tokom dana. Takođe je i značajan izvor kalcijuma.

7. Čaj

Zahvaljujući antioksidansima flavonoidima, ljubitelji čaja uživaju u prednostima sastojaka koji ojačavaju imuni sistem i imaju protivupalno dejstvo. Zeleni, crni i beli čajevi, sudeći prema nekim istraživanjima, imaju važnu u ulogu u prevenciji kancera, bolesti srca i dijabetesa. Naravno, sve to važi ukoliko pijete nezaslađeni čaj. Čaj ima sastojke koji izazivaju osećaj budnosti i pomažu nam da se koncetrišemo.

Kako da ojačate imunitet u sezoni prehlada, otkrijte OVDE.

8. Ovsena kaša

Ova zdrava kaša sadrži dosta vlakana i čini nas duže sitim. Takođe, ovsena kaša može održavati nivo holesterola na optimalnom nivou. Prelijte kašu bananom ili bobičastim voćem i dobili ste savršen hranljivi doručak, bogat proteinima, dobrim ugljenim hidratima i mastima.

OVDE pročitajte recept za ukusnu veknu sa bananama, bez glutena i šećera!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs