Kada je reč o kukuruznom brašnu, dovoljno je reći da ga mogu jesti i bebe nakon petog meseca života i to vam već dovoljno govori koliko je ono zdravo za celo telo.
Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i može da ga konzumira svako, bez obzira na starost.
Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem telu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.
Dobrobiti palente ili kačamaka:
- Ubrzava metabolizam
- Jača imunitet kod dece
- Smanjuje rizik od kancera debelog creva i pojave hemeroida
- Smanjuje holesterol
- Sprečava gojaznost
Dijeta sa palentom od 4 dana:
Ponedeljak:
- Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 100 g palente, šolja kefira
Utorak:
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 100 g palente, šolja kefira
Sreda
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 200 g palente, šolja kefira
Četvrtak
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 200 g palente, šolja kefira
Kako se pravilno sprema palenta:
U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte da se ne ugrudva i a potom možete umešajte sveže razbijena jaja.
Kada je palenta spremljena dodajte dve kašičice blago prepečenog susama.
Kaša napravljena od kukuruznog brašna kod Srba je poznata kao kačamak. To je izuzetno zdravo jelo koje podstiče rad creva i ubrzava metabolizam