5 PRAVILA ZA DUG I SREĆAN ŽIVOT, NAJSTARIJEG LEKARA NA SVETU: Evo šta smatra pravom tajnom dugovečnosti

Američki neurolog Hauard Taker sa svojih 100 godina nastavlja da se bavi medicinom, uz „dobre gene“ i „sreću“ . Ali ovaj lekar ima nekoliko pravila kojih se pridržavao tokom celog života

Lepi & Zdravi
Autor:
5 PRAVILA ZA DUG I SREĆAN ŽIVOT, NAJSTARIJEG LEKARA NA SVETU: Evo šta smatra pravom tajnom dugovečnosti
Saveti najstarijeg lekara na svetu, Foto: Printscreen Youtube / Good Morning America

Američki neurolog dr Hauard Taker , priznat je kao „najstariji lekar na svetu“. Rođen je 1922. godine, a tada je u Sjedinjenim Državama prosečan životni vek muškaraca bio 58 godina. Međutim, preživeo je prohibiciju, Veliku depresiju, Drugi svetski rat i dečiju paralizu, a potom i globalnu pandemiju COVID-19.

Dr. Hauard Taker
foto: Printscreen Youtube / News 5 Cleveland

Smatra da prava tajna dugovečnosti leži u jednostavnim stvarima. Uz „dobre gene“ i „malo sreće“ koja bi vam zaista „mogla dati prednost“, dr Taker ima i druga pravila kojih se pridržavao tokom svog života.

5 pravila za dug i srećan život:

1. Nemojte biti nezaposleni u penziji

Kako ističe dr Taker, mnogi ljudi koji se penzionišu i postanu neaktivni u svakodnevnom životu su pod povećanim rizikom od kognitivnog pada.

„Ako ste dovoljno srećni da imate karijeru koju volite i još uvek možete da radite, razmislite o odlaganju penzionisanja“, kaže on.

Inače, tokom pandemije i sam je lečio pacijente 5-6 dana u nedelji, a zatim je prešao na obuku zaposlenih do 3 dana u nedelji.

"Kad ne radim, uživam da provodim vreme sa svoje četvoro dece i 10 unučadi, takođe pratim i sportove u Klivlendu," dodaje Taker.

2. Održavajte formu i fizičku aktivnost

„Plivanje, džogiranje, planinarenje i skijanje do 80 godine su me održali snažnim i zdravim“, objašnjava gospodin Taker.

I ako više ne skija i „nije tako aktivan kao što je bio“, on trči oko 5 km brzim tempom na traci za trčanje većinu dana u nedelji.

„Studije su pokazale da nešto tako jednostavno poput 15-minutne šetnje na svežem vazduhu može smanjiti rizik od prerane smrti za skoro 25 odsto“, napominje doktor.

Devojka, trčanje
foto: Profimedia

3. Ne pušite

„Zašto bi neko želeo da udahne bilo šta osim svežeg vazduha u svoja pluća kada je život već tako kratak?“ retorički je odgovorio na temu pušenja.

Priseća se da je prisustvovao medicinskim sastancima na kojima su lekari sa cigaretama u ustima savetovali pacijente da prestanu da puše jer bi to „smanjilo apetit i smirilo nerve“.

„Danas znamo da pušenje cigareta dovodi do raka, moždanog udara, bolesti perifernih arterija, koronarne bolesti srca i drugih plućnih i kardiovaskularnih bolesti“, kaže neurolog.

4. "Ne ograničavam se"

Umerenost omogućava ljudima da žive punim plućima, a takođe sprečava preterivanje, što dugoročno negativno utiče na naše zdravlje, objašnjava doktorka.

„S vremena na vreme ću jesti odrezak iz Njujork Stripa i piti martini, ali ne svaki dan“, rekao je.

Gospodin Taker je dodao da je njegova supruga odličan kuvar i da pomaže u održavanju zdrave i raznovrsne ishrane. Dakle, jedu salatu uz svaki obrok a uz to i dosta zelenila poput brokolija i prokelja.

„Prava tajna dugovečnosti je da nema tajni. Živimo svaki dan kao da je poslednji i jednom će i biti, tako da moramo maksimalno iskoristiti vreme koje imamo“, napominje doktor.

Par, Kuhinja, Kuvanje
foto: Thinkstock

5. Nemojte prestati da učite i da se razvijate

Doktor kaže da je više od sedam decenija bio svedok evolucije medicine od lobotomije do najnovijih kompjuterskih tehnika snimanja. Govoreći o napretku, gospodin Taker dodaje da prenoseći svoje znanje drugima, sam pokušava da nauči inovacije.

„Zaista uživam da podučavam svoje štićenike i studente i mnogo učim od njih“, napominje doktor.

Njegova 89-godišnja supruga Sara je i dalje psihoanalitičar i psihijatar sa 65 godina iskustva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs