Nezaobilazna namirnica

KAD PREĐE 30 GODINA: Svaka žena treba da jede čia seme! Evo zašto! (RECEPTI)

Čist izvor energije

Fitnes & Nutricija
Autor:
KAD PREĐE 30 GODINA: Svaka žena treba da jede čia seme! Evo zašto! (RECEPTI)
Čia semenke, Foto: Shutterstock

Čia seme je sinonim za zdravu ishranu. Pored toga što ga možete dodavati jelima i salatama, čia seme se dodaje i raznim receptima za smuti, ovsene kaše, a od njega se pravi i puding.

Zahvaljujući nutrijentima, čia semenke su dobile epitet supernamirnice iz više razloga:

Bogate nutrijentima

Ove semenke se u ishrani koriste još iz doba drevnih Maja i Asteka. A kako navodi Lepota i zdravlje, stari narodi koristili su ih i u ishrani i u dnevnoj rutini lepote. Danas, znamo da dve kašike čia semenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B.

Antioksidanti

Ove semenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia semenkama posebno povoljno deluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva.

Gubitak viška kilograma

Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čia semenke preporučuju se u svakom režimu ishrane, a naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno deluju na sagorevanje kalorija, a dugo nas čine sitima, te nemamo napade gladi.

Zdravlje kostiju

Ove semenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala, kako navodi Lepota i zdravlje, da čia semenke regulišu nivo šećera u krvi, a pretpostavlja se da do toga dolazi zbog količine vlakana.

Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimetan, ove semenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mleko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia semenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.

Donosimo vam par recepata sa čia semenom:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs