Poboljšajte rad jetre, ali i celog tela:
Evo osnova trodnevnog detoksa:
Detoksikacija tela
Za ovo vreme nemojte da jedete meso, ribu, morske plodove, mlečne proizvode, jaja, praktičnu hranu, brzu hranu, prženu hranu, alkohol, kofein, šećer i gluten. Držite se dalje od soli ako je moguće.
Pijte sokove od svežeg voća i povrća dva puta dnevno za visok unos hranljivih sastojaka (oko 2 čaše).
Pažljivo grickajte - jedite orahe i semenke potopljene preko noći u vodi, za dozu magnezijuma.
U ishranu dodajte hranljive i sastojke, kao što su sveže kuvano zeleno povrće, mahunarke ili smeđi pirinač.
Dodajte namirnice koje detoksikuju jetru i čiste krv: kurkume, đumbira, spiruline.
Povećajte unos vlakana da biste izbacili toksine - čia, laneno seme, začinsko bilje, brokoli, pomorandže.
Svakog dana popijte dve litre filtrirane vode (sa limunom, čia semenkama, kurkumom, đumbirom ili grejpom) ili biljni čaj.
Jedite samo zdrave masti - hladno presovano maslinovo ulje, laneno ulje, kokosovo ulje ili avokado.
Izaberite organsko voće i povrće.
Ne preskačite obroke.
Detoksikujte um:
Započnite dan sa 15-20 minuta istezanja da biste se oslobodili stresa i da biste se koncentrisali.
Svakodnevno idite u duge šetnje (ako imate veoma gust raspored, šetnja do posla može vam odgovarati).
Usredsredite se na promene tela i emocije tokom detoksikacije.
Klonite se negativnih misli i emocija i ne gledajte vesti i dosadne TV programe.
Jelovnik za 3 dana:
Započnite dan sa 1 čašom soka za čišćenje tela
Sok za čišćenje tela (recept):
Sastojci (za 1 meru): 4 šargarepe; 1 srednja cvekla; 1 limun, oljušten; 1 zelena jabuka.
Doručak - Zeleni smuti:
Sastojci: 1 stabljika celera; 1/2 šolje mešavine zelenila (spanać, listovi maslačka, kupus, blitva, potočarka, cvekla); 1/2 zelene jabuke / ili 1/2 zrele banane; ½ šolja svežeg ananasa; 1 kašičica spiruline; 1 mali krastavac; 1 limun, samo sok; Dodatno 2 brazilska oraha (dnevna doza selena); 1/2 šolje bademovog mleka. Večera - detoks salata Sastojci (za 2 porcije): 1 avokado, isečen na kockice; 1 krastavac; ½ šolja brokolija; 4 lista kupusa, iseckana; 1 svež sveži peršun, iseckan; 1/2 šolje crvenog kupusa, tanko iseckanog; ½ šolja kuvanog smeđeg pirinča; ¼ šolje prepečenih oraha.
Preliv: 2 kašičice maslinovog ulja, ½ samo limunovog soka, mali komad đumbira, oljušten i narendan, 1/2 kašičica kurkume, sveže mleveni crni biber - stavite sve u jednu posudu, dobro promešajte, pa začinite salatu.
Lagana užina: 1 šaka mešavine oraha i semenki (bademi, orasi, semenke suncokreta, lešnika) natopljene preko noći.
Drugi dan:
Prvo sok za čišćenje tela, zatim smuti za doručak; ručak isti....
Večera - Supa za čišćenje jetre
Sastojci: 2 šolje brokolija; 2 stabljike celera, isečene na kockice; 1 sitno iseckan crni luk; 2 čena belog luka, mleveni; 1 šolja zelenila (kupus, spanać, cvekla, ili po vašem izboru); 1 koren peršuna, oljušten i sitno iseckan; 1 šargarepa, oljuštena i sitno iseckana; 2 šolje filtrirane vode ili povrća sa malo soli; ½ kašičica morske soli; ½ limun, samo sok; 1 kašičica kokosovog ulja; 1 kašika semena čia; pečeno seme i orasi; 1 kašičica kokosovog mleka, za ukrašavanje
Priprema: U šerpi zagrejte kokosovo ulje, dodajte luk, beli luk, šargarepu, koroen peršuna, celer i brokoli i dinstajte pet minuta uz često mešanje. Dodajte filtriranu vodu ili biljnu čorbu, pustite da proključa, a zatim poklopite i kuvajte 5-7 minuta, dok povće ne omekša, ali ne prokuva. Neka se malo ohladi. Prebacite u blender, dodajte začinsko bilje, čia semenke i limun, umutite dok ne postane glatko. Prilikom serviranja ukrasite prepečenim semenkama i orasima i kokosovim mlekom. Služite toplo.
Nakon tri dana detoksa, vratite se normalnom jelovniku, ali se trudite da izbegavate šećere.
(Stil.kurir.rs)