HRANA KOJA LEČI

Najmoćniji čistači krvnih sudova: 15 namirnica koje će vas sačuvati od srčanog i moždanog udara!(RECEPTI)

Za začepljenje krvnih sudova kažemo da je ozbiljno zdravstveno stanje, budući da talozi plaka unutar zidova arterija ograničavaju protok krvi, usled čega hranjive materije i kiseonik ne mogu doći do svih delova tela, uzrokujući ozbiljnu štetu i nepravilnu funkciju organa.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najmoćniji čistači krvnih sudova: 15 namirnica koje će vas sačuvati od srčanog i moždanog udara!(RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Začepljenje krvnih sudova predstavlja stanje pod imenom ateroskleroza.

Ovo stanje nije lako otkriti, jer je tačan uzrok začepljenih arterija nepoznat; stručnjaci smatraju da je uzrokovan povredom ili oštećenjem unutarašnjeg sloja arterija.

Dok krv teče kroz vaš sistem, skuplja otpadne produkte i odgovoran je za njihovu eliminaciju. Tokom tog procesa otpadni produkti prolaze kroz mikroskopski tanke zidove kapilara, sitne krvne žile.

Neizbežno je da neki talog ostane iza, pa on može gušiti vaš krvotok i oštetiti vaše zdravlje.

Ovo ozbiljno stanje u različitim delovima tela uzrokuje različite zdravstvene probleme kao što su bolest periferne arterije, bolest karotidne arterije, bolest koronarnih arterija, pa čak i moždani i srčani udar.

Simptomi začepljenih arterija uključuju bol u prsima, slabost, gubitak apetita, znojenje, mučninu, anksioznost i vrtoglavicu, iako se u većini slučajeva ti simptomi javljaju kada problem postane ozbiljan.

Više simptoma povezanih s ovim stanjem u različitim oblicima bolesti arterije jesu hladne noge, bol u nogama, nemogućnost pomeranja ruku ili nogu, utrnulost na jednoj strani tela i gubitak vida samo s jedne strane.

Izuzetno je važno dijagnostifikovati začepljene arterije na vreme, budući da se mogu razvijati lagano i progresivno.

Savremeni tretmani i lekovi, te različiti kućni lekovi mogu sprečiti pogoršanje začepljenih arterija i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

1. Beli luk je jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova

Beli luk širi krvne sudove i pojačava cirkulaciju krvi, pa je razumljivo jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova.

Beli luk takođe snižava nivo lošeg holesterola, kao i rizik od moždanog i srčanog udara.

Prednosti belog luka ili češnjaka ogledaju se u sledećem:

  • Beli luk je poznat kao najbolji prirodni antibiotik koji možemo koristiti. Osim dodavanja ukusa našoj ishrani, on takođe ima važne hranjive materije koje pomažu našem zdravlju.

U sprovedenim istraživanjima otkriveno je da konzumacija češnjaka može smanjiti rizik od razvoja aterioskleroze i hipertenzije, a nadalje, otkrivene su i druge važne prednosti belog luka za zdravlje srca.

  • To je prirodni protivupalni lek.
  • Deluje kao vazodilatator i antikoagulant.
  • Ima antiseptička i antibiotička svojstva.
  • Pomaže da se arterije prošire, uklanja holesterol i poboljšava cirkulaciju.
  • Štiti srce.
  • Ojačava imunološki sistem.
  • Pomaže povećanju nivoa insulina čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Kuvajte šolju mleka sa tri seckana belog luka. Pijete svaki dan pre spavanja.

2. Kurkuma sprečava začepljenje arterija

Zbog aktivnog sastojka kurkume, tzv. kurkumina, koji poseduje antioksidativna i protivupalna svojstva, ova biljka može sprečiti začepljenje arterija.

Nadalje, kurkumin ekstrakt smanjuje nivo “lošeg” (LDL) holesterola čime se smanjuje nakupljanje u arterijama, te opušta krvne sudove i smanjuje rizik od moždanog udara ili srčanih bolesti.

U čašu toplog mleka dodajte jednu čajnu kašičicu kurkume i malo meda. Pijte ovu smesu jednom ili dva puta dnevno.

Drugi način je dodavanje kurkume jelu kod kuvanja.

3. Čili u prahu (Kajenska paprika)

Ova paprika je postala neizostavan sastojak mnogih jela i soseva upravo zbog svog izrazito ljutog ukusa. Svojim vrhunskim mirisom i ukusom ova paprika daje doprinos svakom jelu.

Kajenska paprika sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku koji se zove kapsaicin. Takođe, smanjuje nivo “lošeg” holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija.

Sve to uzrokuje bolju cirkulaciju krvi i manji rizik od moždanog i srčanog udara.

U šolji vruće vode, dodajte pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Pijte ovu smesu dva puta dnevno nekoliko nedelja.

4. Limun čuva vaše arterije

Limun je izuzetno bogat prvenstveno vitaminom C, koji poboljšava krvni pritisak i smanjuje upalu arterija. Štaviše, limun smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava oksidacijsko oštećenje krvotoka, čuvajući vaše arterije.

Takođe je poznat ne samo po visokom sadržaju vitamina C, već i po tome što sadrži druge antioksidante i hranjive materije poput vitamina B-kompleksa, vitamina E i mnogih minerala: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, kalcijum, cink, mangan i gvožđe.

U čašu tople vode dodajte sok jednog limuna, malo crnog papra u prahu, i med. Pijte ovu smesu jednom ili dva puta dnevno nekoliko nedelja.

5. Đumbir kao prirodan lek za čišćenje krvnih sudova

Jedinjenja unutar đumbira, šogaola i gingerol, daju kardiovaskularne prednosti. Đumbir smanjuje ukupan nivo holesterola i blokira LDL oksidaciju, čime se sprečava nakupljanje plaka ili smanjenje već postojećeg.

U toploj vodi, dodajte jednu čajnu kašičicu narendanog đumbira kako bi napravili čaj od đumbira. Možete dodati i malo meda, kako bi dobili što lepši ukus.

Đumbir možete konzumirati i sirov.

Oni koji imaju problema sa žući, ne bi trebali koristiti lekove od đumbira, kao i oni koji su primetili da im đumbir uzrokuje gorušicu ili uznemiranje želuca.

6. Piskavica smanjuje nivo lošeg holesterola

Piskavica ima mnoga lekovita svojstva, koja su poznata ljudima od davnina. Dobra je za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam.

Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije.

Stavite jednu kašičicu piskavica u vodu i pustite da se natapaju preko noći. Sledećeg jutra jedite natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Radite to nekoliko meseci.

7. Semenke lana su prirodni lek za čišćenje krvnih sudova

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Kako bi olakšali čišćenje začepljenih arterija, konzumirajte dve do četiri kašike semenki lana dnevno.

Možete dodati kašiku semena u supu, smuti i sokove, ili ih dodati salatama.

8. Nar štiti krvne sudove

Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama.

Štaviše, ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska.

Preporučuje se jesti jedan do dva sveža ploda dnevno, ili piti čašu sveže ceđenog soka.

9. Špargle su odlične za čišćenje arterija

Špargla je jedno od najboljih hrana za čišćenje vaših arterija. Puna vlakana i minerala, pomaže u smanjenju krvnog pritiska i sprečava ugrušavanje krvi koje mogu dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Ublažava upale. Sadrži alfa-linolnu kiselinu i folnu kiselinu, koje sprečavaju očvršćavanje arterija.

Postoji mnogo odličnih recepata za špargle.

10. Avokado povećava dobar holesterol i čisti atrerije

Avokado pomaže u smanjenju lošeg holesterola i povećanju dobrog holesterola koji pomaže u čišćenju arterija. Takođe sadrži vitamin E, koji sprečava oksidaciju holesterola, kao i kalijum, za koji je poznato da smanjuje krvni pritisak.

11. Brokoli sprečava začepljenje arterija

Brokoli može sprečiti začepljenje arterija, jer sadrže vitamin K. Brokoli takođe sprečava oksidaciju holesterola i pun je vlakana, što smanjuje krvni pritisak i smanjuje stres.

Stres može dovesti do kidanja i stvaranja plaka koji se lepi na zidove arterija.

Takođe, brokoli sadrže sulforafan, koji pomaže telu da koristi proteine kako bi se sprečio nastanak plaka u arterijama.

Preporučuju se dve do tri porcije brokolija nedeljno.

12. Masna riba može pomoći u čišćenju arterija

Masne ribe poput skuše, lososa, sardine, haringe i tunjevine – bogate su zdravim mastima, što može pomoći u čišćenju arterija.

Omega-3 masne kiseline pomažu povećanju “dobrog” holesterola uz smanjenje nivoa triglicerida, smanjujući zapaljenje krvnih sudova i stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama. Smanjuju i krvni pritisak.

Preporučuje se jedenje ribe najmanje dvaput nedeljno kako bi se smanjio nastanak plaka. Pečene ribe na žaru su najoptimalnije za zdravlje srca.

13. Maslinovo ulje za čišćenje krvnih sudova

Maslinovo ulje je bogato mononenasićenom olejskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja smanjuje “loš” holesterol i podiže “dobar” holesterol.

Bogato je sa antioksidantima, što ga čini jednim od najzdravijih ulja koja se koriste u kuvanju.

14. Lubenica

Lubenica je izvanredan prirodni izvor aminokiseline citruline, koja povećava proizvodnju azot-oksida u telu. Azot oksid izaziva opuštanje arterija, smanjuje zapaljenje i može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Lubenica takođe pomaže u modifikaciji lipida u krvi i smanjuje akumulaciju stomaka. Manje masti u predelu stomaka smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Među namirnice koje podstiču proizvodnju azot-oksida spadaju još i kelj, spanać, blitva, itd.

15. Spanać sprečava blokadu arterija

Spanać je bogat kalijumom, folatom i vlaknima, što pomaže u smanjenju krvnog pritiska i sprečava blokadu arterija. Izvanredan je izvor antioksidanasa. Nije bitno da li ga jedete sirovog ili kuvanog, prednosti su iste.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs