sprečavaju i nastanak alchajmerove bolesti

Imate znakove gubljenja pamćenja: Uvrstite ovih 11 namirnica u svoj jelovnik pod hitno!

Smanjuju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti

Fitnes & Nutricija
14:23h Autor:
Imate znakove gubljenja pamćenja: Uvrstite ovih 11 namirnica u svoj jelovnik pod hitno!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da vaš mozak takođe zahteva pravilnu ishranu da bi pravilno funkcionisao? Prema naučnim studijama, on potroši oko 20% ukupnih kalorija koje nakupljamo u toku dana. Međutim, nije lako "nahraniti" mozak - važno je odabrati hranu koja sadrži antioksidante, masne kiseline i druge korisne elemente, koji upravo utiču na kognitivne funkcije: pamćenje, koncentraciju i motoričke sposobnosti.

Analiziramo šta treba da uključite u svoju redovnu ishranu da biste povećali efikasnost moždane aktivnosti (i rada tela u celini.

AVOKADO

foto: Profimedia

Ovo voće je takođe bogato masnim kiselinama i vitaminom E, koji su korisni za rad mozga. Avokado ne treba jesti samostalno ako vam se ne sviđa ukus - možete dodati male količine salatama, pa čak i pecivu. Zapamtite da je avokado zbog svih prednosti visoko kaloričan - samo četvrtina voća sadrži 60 kalorija.

BUNDEVA

foto: Profimedia

Bilo koja biljka sočne boje je korisna zbog karotenoida - narandžastih, crvenih i žutih pigmenata. Uz to, kaša od bundeve sadrži malo kalorija, tako da se ne morate bojati da je pojedete čak ni tokom dijeta. Ovaj faktor je podjednako važan i za funkciju mozga, jer gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i smanjuju kognitivne funkcije.

BOBICE

foto: Thinkstock

Bobice su bogate hranjivim sastojcima zbog sadržaja prirodnih biljnih pigmenata poznatih kao flavonoidi. Oni ne samo da daju bobicama karakterističnu nijansu, već podržavaju kognitivne funkcije, naročito u starosti.

BROKOLI I KARFIOL

foto: Shutterstock

Ovo povrće sadrži riznicu korisnih elemenata koji smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja: vitamin C, selen, folna kiselina, kalijum. Uz to, brokoli i karfiol sadrže vitamin K, koji je odgovoran za jake kosti i zgrušavanje krvi.

HALIBUT

foto: Shutterstock

Ova vrsta ribe sadrži 50% dnevne vrednosti vitamina D (što je posebno važno zimi), 25% vitamina B6 i 20% vitamina B12, koji se, usput, može naći samo u životinjskim proizvodima. Takvo bogatstvo korisnih elemenata potvrđuje da riba uvek treba da bude u glavnoj ishrani.

PASULJ

foto: Profimedia

Mahunarke su bogate važnim vitaminima grupe B, posebno folatima i B6, koji podržavaju nervni sistem. Pored toga, folna kiselina reguliše rad jetre.

KARI

foto: Profimedia

U Indiji, rodnom mestu karija, starije osobe mnogo manje razvijaju Alchajmerovu bolest od ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama, pokazalo je istraživanje.

ZELENI ČAJ

foto: Shutterstock

Zeleni čaj se pije hiljadama godina - i sve zahvaljujući pozitivnim uticajima na organizam. Nedavna istraživanja pokazala su da ovaj napitak takođe igra važnu ulogu u poboljšanju memorije i funkcije mozga.

KAFA

foto: Shuterstock

Kafa je prilično kontroverzno piće: mnogi govore o blagodetima, a neko savetuje da je treba napusti potpuno. Ipak, ako govorimo o efikasnom radu mozga, kafa ovde očigledno neće postati neprijatelj - konzumacija u umerenim (!) količinama štiti vas od propadanja kognitivnih funkcija. Međutim, ako ste osetljivi na kofein, najbolje je ne piti kafu popodne - loš san će samo štetiti moždanoj aktivnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs