Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu jer orgnaizmu daje energiju za naporne sate koji su pred njim.
Ali, postoje određena hrana i napici koji nisu dobra da se jedu i piju ujutru.
Voćni sokovi i voćni jogurti
Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva.
Ako ovakve napitke popijete na prazan stomak, daće vam trenutno energiju, ali je i veoma brzo oterati. Takođe, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.
Bolje posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulisanje probave, te ga obogatite činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik uz kriškom prepečenog hleba i marmelade.
Penaste američke palačinke: Omiljeno testo koje menja doručak ili večeru! (RECEPT)
![](/data/images/2019/05/15/09/190925_shutterstock-786528151_ff.jpg?ver=1586882738)
Pekarski proizvodi
Krofne i peciva koje kupujemo u pekari jesu ukusni i zasite, ali takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.
![](/data/images/2018/10/07/11/171217_shutterstock-1028582377_ff.jpg?ver=1586882765)
"Zidarski" doručak
Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.
![](/data/images/2018/06/25/09/160575_profimedia0113032882_ff.jpg?ver=1586882827)
Osim ako ne radite težak fizički posao, takav doručak vašem telu zaista nije potreban jer je težak za probavu.
Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve potrebne vitamine, minerale i vlakna.
Ako volite da ujutro jedete jaja, najbolje je da ih skuvate i kombinujete sa kriškom prepečenog hleba i čajem.
Domaće pecivo sa belim lukom i parmezanom: Pahuljasto i mekano, raj za nepca! (RECEPT)