MOĆ HRANE

Oterajte sezonsku depresiju: Započnite dan ovakvim doručkom i zaboravite na loše raspoloženje!

Da li znate da hrana imati veliki uticaj na mentalno zdravlje?

Fitnes & Nutricija
12:13h Autor:
Oterajte sezonsku depresiju: Započnite dan ovakvim doručkom i zaboravite na loše raspoloženje!
Foto: Shutterstock

Tokom zimske sezone, kada mrak počne ranije da pada, nema dovoljno sunčevih zraka, a hladnoća vas sprečava da provodite dovoljno vremena na vazhuhu, sasvim je normalno da se javi razdražljivost i neraspoloženje.

Ova, takozvana sezonska depresija je periodična, pa stoga lečenje antidepresivima i terapija nije neophodno. Naprotiv, sport, meditacija i što je najvažnije, ukusan doručak mogu lako da promene raspoloženje iz korena.

Pravi izbor namirnica učiniće da zaboravite na loše raspoloženja:

Da bi efikasno radio čitav dan, mozgu su potrebne hranjive stvari koje se svakodnevno apsorbuju kroz hranu. Pre svega, to su aminokiseline, vitamin B, vitamin D, omega-3, kao i razni minerali.

Međutim, ne sadrže ih sve namirnice u dovoljnim količinama, zato treba obratiti posebnu pažnju na pravilan izbor. Uvek treba imati na umu da hrana imati veliki uticaj na mentalno zdravlje osobe. Ukoliko dan započnete sa pravim namirnicama i ostatak će biti dobar.

Jedna kašičica je dovoljna: Uvrstite ovaj začin u ishranu i gledajte kako vam se zdravlje popravlja, a kilogrami odlaze!

foto: Shutterstock

Zato nutricionisti preporučuju dan započeti zdravim doručkom. Osobe koje osećaju depresiju zbog zime trebalo bi da jedu jaja koja su bogata aminokiselinama i vitaminom D, kao i omega-3 masnim kiselinama. Takođe bi bilo dobro da dodate i hleb od celog zrna i malo avokada.

S obzirom da ljudski mozak sadrži oko 60% masti, potrebno je jesti hranu sa zdravim mastima. Avokado je bogat triptofanom, koji je preteča serotonina, hormona dobrog raspoloženja zato je odličan za poboljšanje raspoloženja.

Mediteranska dijeta je najbolji dugoročni izbor

Zapravo, ljudima koji pate od promene raspoloženja savetuje se prelazak na mediteransku dijetu. Ovaj plan izbalansirane ishrane u najvećem delu se sasoji od sveže hrane koja telu obezbeđuje sve potrebne hranjive sastojke.

Prema nedavno sprovedenoj studiji, mediteranska kuhinja dugoročno može da poboljša raspoloženje osobe i sprečiti razvoj depresije.

Pravilni razmaci između obroka su poželjni

Poboljšanju raspoloženja doprinosi i pravilan raspored obroka. Ukoliko jedete tri glavna obroka i dve užine u toku dana doprinećete dugoročnom poboljšanju raspoloženja.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs