Kraljica jesenje trpeze

Bolja od svakog leka: Bundeva leči čitav organizam!

Omiljena jesenja hrana obiluje benefitima za organizam

Fitnes & Nutricija
13:20h Autor:
Bolja od svakog leka: Bundeva leči čitav organizam!
Foto: Shuterstock

Bundeva može da se jede na mnogo načina, zapečena u rerni sa šećerom, u kolačima, kao salata, a čak se i kokteli prave od nje. Znamo da su semenke bundeve odličlne za creva, ali da li je i sama bundeva jednako korisna?

Nutricionisti kažu da jeste i preporučuju njeno konzumiranje što češće. Ona je ukusna, pristupačne cene i neverovatno zdrava, kažu stručnjaci.

"Bundeva je zdravija nego što to možete i da zamislite", kaže Megi Mičalzik, nutricionista.

Porcija ovog povrća ima oko 50 kalorija, a obiluje vitaminima E, C, A, kalijumom i vlaknima.

Pire od bundeve može da bude odlična zamena za puter, ulje i jaja za one koji vode računa o kilaži. Bundeva je vrlo hranjiva, pa će vas dugo držati sitima, a ujedno će vam obezbediti dovoljnu količinu energije.

Evo zašto je zovu super hranom:

Obiluje antioksidansima

Bundeva sadrži puno antioksidanasa, uključujući beta-karoten, koji joj i daje tu narandžastu boju, alfa-karoten i beta-kriptoksantin. Sve ovo pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, što ne oštećuje ćelije. Osim toga ima snažna svojstva koja se bore protiv pojave raka.

Period velikih promena: Ovako se menstruacija menja kad žena napuni 40 godina!

Jača imunitet

Vitamin C, koji se u velikim količinam nalazi u bundevi, pomaže u jačanju imunološkog sistema i podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, a budući da sezona prehlade i gripa raste na jesen, ovo je još jedan od razloga da uvrstite više bundeve u ishranu. Takođe, beta-karoten se pretvara u vitamin A u telu, a istraživanja su pokazala da vitamin A pomaže u jačanju imunološkog sistema organizma i borbi protiv infekcija.

Zdravlje očiju

"Vitamin A je veoma važan za zdravlje očiju jer smanjuje rizik od gubitka vida", kaže Megi. Bundeva je sjajan izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida koji su veoma važni za zdravlje očiju, a mogu da smanjiti i rizik od degeneracije makule i katarakte.

Čuva zdravlje srca

Bundeva sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka vlakna, kalijum i vitamin C, koji udruženi mogu da poboljšaju rad srca. Antioksidanti iz bundeve mogu da spreče i nastanak LDL holesterol, takozvanog lošeg holesterola.

Ovo će vas oduševiti: Za samo nekoliko minuta sami promenite izgled svoga doma! (FOTO)

Sjajna i zdrava koža

Studije su pokazale da beta-karoten deluje kao prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca. Antioksidanti su odlični za teksturu i izgled kože, što je posebno sjajno u toku jeseni, kada joj je potrebno više nege. Vitamin C u bundevi pomaže i stimulaciji proizvodnje kolagena.

Bogata proteinima

Nikako ne bacajte semenke bundeve, jer su sjajan izvor proteina, gvožđa, magnezijuma i vlakana.

Vreme je za promenu rutine: Ovo su pravilni koraci za negu lica tokom jesenjih dana, tvrde dermatolozi!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs