Zabrinjavajuće

Lekari upozoravaju: Ove namirnice mogu ozbiljno da naruše zdravlje ukoliko ih nepravilno konzumirate!

Vodite računa o izboru hrane

Fitnes & Nutricija
13:03h Autor:
Lekari upozoravaju: Ove namirnice mogu ozbiljno da naruše zdravlje ukoliko ih nepravilno konzumirate!
Foto: Shutterstock

Ako se jede pogrešno, čak i neka zdrava hrana, poput meda, može da ima jako loš uticaj na zdravlje.

Vodite računa kako jedete ovih 10 namirnica:

Meso i morski plodovi

Ukoliko pržite ili pečete meso na velikim temperaturama, proteini menjaju svoje svojstvo i postaju opasni po zdravlje. Da biste izbegli bilo kakve rizike po zdravlje, meso treba peći na nižoj temperaturi.

Niska temperatura će smanjiti nakupljanje kancerogenih elemenata u hrani.

Med

Možda to ne znate, ali med sadrži veliku količinu toksina. Nakon sakupljanja, med prolazi kroz proces pasterizacije kako bi se uklonili ovi toksini. Međutim, konzumiranje nepasteriziranog meda ili nedovoljno obrađnog meda može da bude veoma opasna za zdravlje.

Samo jedna kafena kašika ovakvog meda može da izazove glavobolju, vrtoglavicu i povraćanje.

Zašto ne možete da smršate, a držite dijetu: Uz pomoć ovih 10 caka kilogrami vam se nikad neće vratiti!

Borovnice

Verovatno već znate da borovnice imaju velika lekovita svojstva za organizam, ali njene semenke i listovi su poznati kao otrov koji sadrže smrtonosne koncentracije glikozida, jedinjenja koje proizvodi cijanid.

Ako nist edobro oprali borovnice mogu se javiti simptomi poput mučnine, povraćanja i dijareju. Kuvanjuem se otrovna svojstva mogu ukloniti.

Krompir

Ako ostavite krompir u vlažnoj ili svetloj prostoriji on će proklijati. Posle toga nije preporučljivo da se konzumira, čak iako mu odsečete klice.

Ovakav krompir moće da dovede do gastrointestinalnih problema poput povraćanja, bolova u stomaku i dijareje.

Indijski orah

Konzumiranje sirovih indijskih oraha može da ima smrtonosan uticaj na zdravlje. Verovatno ste viđali u prodaji sirovi indijski orah, međutim istina je da on zapravo nije potpuno sirov. Pre nego štpo dođe u prodaju on se pari kako bi se eliminisale sva loša svojstva.

Neke bolesti mogu da se prenesu sa životinje na čoveka: Na ovaj način zaštitite svog psa!

Bademi

Postoje dve vrste badema, slatki i gorki. Kažu se da gorki bademi sadrže relativno velike količine vodonik-cijanida, a jedenje samo 5 do 10 sirovih, gorkih badema može da izaove probleme odraslima i može imati fatalne posledice kod dece. Međutim, prerađeni gorki bademi i se može konzumirati jer se tokom obrade sva otrovna svojstva eliminišu.

Hleb

Iako većina ljudi hleb redovno konzumira, neke vrste hleba mogu doneti više štete nego koristi. Pakovan, beli hleb sadrži visoko prerađeno brašno i aditive koji ga mogu učiniti nezdravim. Često konzumiranje ovog hleba može da izazove gojaznost, srčane bolesti i dijabetes. Čak i hleb od celog zrna može imati razne konzervanse, dodane šećere i soli koji su štetni za zdravlje.

Preporučujemo da konzumirate hleb napravljen od proklijalih žitarica jer ga je lakše svariti, a sadrži više proteina, vlakana, folata, vitamina C i drugih zdravih hranljivih materija.

Mleko

U svom prirodnom obliku mleko je mešavina vode, proteina, šećera, minerala i vitamina. Iako mleko nudi ogromne zdravstvene koristi, još uvijek postoje neki rizici kojih moramo biti svesni. Konzumiranje mleka u redovnim količinama je zdravo, ali unos prevelike količine može povećati rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, konzumiranje previše kalcijuma iz mleka može izazvati rak jajnika kod žena i rak prostate kod muškaraca. Održavanje uravnoteženog unosa mleka je presudno za zdravu ishranu.

Njegov nedostatak može značajno da naruši zdravlje: Prvi znakovi upozorenja koji nagoveštavaju deficit vitamina D!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs