Vitamin sreće

Njegov nedostatak može značajno da naruši zdravlje: Prvi znakovi upozorenja koji nagoveštavaju deficit vitamina D!

Ovaj vitamin je izuzetno važan za funkcionisanje organizma, pa zato njegov nedostatak ne biste trebali da zanemarite

Nutricija
09:07h Autor:
Foto: Shuterstock

Osim što utiče na vitalne funkcije, nedostatak vitamina D može da utiče i na emocionalno zdravlje.

Izlaganje suncu pomaže u izgradnji vitamina D. Pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu. Ovi hranjivi sastojci su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi.

Ljudi sa nedostatkom ovog vitamina pate od slabih kostiju i čestih promena raspoloženja.

Prema rečima lekara, uobičajeni znak njegovog nedostatka je loše raspoloženje. "Takozvani hormon sreće, seratonin, opada sa nedostatkom izlaganja suncu. Ako se osećate razdražljivo, to bi mogao da bude znak."

Veza između vitamina D i raspoloženja je objašnjena u jednoj studiji koja je sprovedena na 100 osoba. dokazano je da se pojava, takozvane sezonske depresije, javlja tokom onih meseci kada ima manje sunčeve svetlosti.

Žena (56) prestala da stari još u tridesetoj zahvaljujući jednoj namirnici: Ona je medicinski fenomen! (FOTO)

Veruje se da se sezonska depresija javlja kod 10 odsto populacije, u zavisnosti od geografskog položaja, i predstavlja vrstu depresije koja je povezana sa promenama u vremenskim sezonam", rekao je Alan Stjuart sa Univerziteta u Džordžiji.

Dodao je: "Osobe imaju iste simptome svake godine, počev od jeseni i nastavljajući tokom zimskih meseci." Stjuart je rekao da, na osnovu istraga tima, vitamin D verovatno može biti faktor koji doprinosi sezonskoj depresiji.

Kako je objasnio: "Vjerujemo da postoji nekoliko razloga za to, uključujući da nivo vitamina D u organizmu sezonski fluktuira, direktno u odnosu na sezonski dostupnu sunčevu svetlost".

Rešite se masnih naslaga bez iscrpljujućih vežbi: Najbolji savet za gubljenje viška kilograma!

Vitamin D takođe učestvuje u sintezi seratonina i dopamina u mozgu, obe hemikalije su povezane sa depresijom, pokazali su istraživači studije.

"Postoje dokazi da su niski nivoi dopamina i serotonina povezani sa depresijom, pa je logično da može postojati veza između niskog nivoa vitamina D i depresivnih simptoma", izjavio je majkl Kimlin, profesor istraživanja istraživanja prevencije raka u Kvinslendu.

Vitamin D se nalazi i u malom broju namirnica:

Put do top forme je lakši nego što mislite: Ove navike su zaslužne za besprekoran izgled Džesike Albe!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...