Flavonoidi smanjuju upalu i deluju kao moćni antioksidanti.
Ljudi koji su jeli više hrane koja je bogata flavonoidima imali su manju verovatnoću da će oboleti od raka i srčanih bolesti od onih koji su izbegavali takvu hranu, navodi se u novom izveštaju objavljenom u jednom časopisu.
Ova hrana posebno pogoduje pušačima i osobama koje konzumiraju alkohol, pokazalo je istraživanje koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Australiji.
Ovo otkriće je rezultat analize ishrane koja je sprovošena tokom 23 godine i u kojoj je učestvovalo više od 53.000 Danaca.
Doktorka Nikola Bondono, vodeći istraživač studije, kaže da bi rezultati trebalo da podstaknu ljude na veću konzumaciju voća i povrća, a posebno onih koji su u rizičnoj grupi za nastanak raka ili srčanih bolesti.
Bipolarni poremećaj: Psihijatar otkriva kako da prepoznate manično depresivne ljude!
Neka istraživanja tvrde da veliki broj ljudi izgubi živote upravo zbog malog unosa ovih namirnica.
Studija je otkrila da konzumiranje oko 500 miligrama flavonoida dnevno pruža najveću zaštitu od bolesti.
"Ovo je izvanredna studija koja sadrži ubedljive dokaze da ono što jedemo može da poboljša zdravstvene ishode. Flavonoidi igraju značajniju ulogu u ishrani nego što možete da zamislite“, rekla je ona.
Hrana koja sadrži flavonoide uključuje voće, povrće, tamnu čokoladu, čaj i crno vino.
"Jedna šolja čaja, jedna jabuka, jedna narandža, 100 grama borovnica i 100 grama brokolija pružaju širok spektar flavonoidnih jedinjenja i preko 500 mg ukupnih flavonoida “, rekla je doktorka.
Rešite se masnih naslaga bez iscrpljujućih vežbi: Najbolji savet za gubljenje viška kilograma!
(stil.kurir.rs)