Recept

Imam 57 godina i svaki dan jedem šaku semenki bundeve: Evo šta ovo znači za moje zdravlje!

Uvek sam znala da zdravlje na usta ulazi, ali u to sam se uverila kada sam počela da jedem semenke bundeve

Fitnes & Nutricija
Autor:
Imam 57 godina i svaki dan jedem šaku semenki bundeve: Evo šta ovo znači za moje zdravlje!
Foto: Shutterstock

Bundeva se smatra jednom od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli da jedu. Što i ne čudi s obzirom da ima atraktivnu boju ploda. Od bundeve se pravi brašno, jede njeno meso, semenke i td.

Semenke bundeve su najvredniji proizvod ovog ploda. Smatraju se izvorom omega 3 masnih kiselina i vitamina E koji je neophodan za zdravlje kože, kose i noktiju. Semenke bundeve sadrže fitoestrogene koji su slični ženskim hormonima. Stoga konzumiranje ovih semenki ženama produžavaju mladost i jačaju zdravlje. Smatra se da ovaj proizvod može da spreči rizik od raka dojke.

Tinejdžeri koriste seme bundeve kako bi izlečili probleme sa aknama, jer su semenke od bundeve pune cinka.

Trudnice ih jedu kako bi smanjile mučninu. 70 grama semena bundeve dnevno sadrži preporučenu dozu fosfora, koji je neophodan za mozak i kosti. Na primer, riba sadrži duplo niži nivo fosfora. Poznato je da seme bundeve pomaže muškarcima da izleče probleme sa prostatom. Velika količina cinka u njima pomaže pri sprečavanju neplodnosti, ali leči i alkoholizam.

Azijci jedu semenke bundeve kako bi izlečili depresiju.

I na kraju, otkriću vam tajnu metodu povećanja korisnih sastojaka semena bundeve. Da biste to učinili, isperite očišćene semenke vodom i stavite ih u tanjir. Sipajte opet vode, ali toliko da prekrije semenke. Prekrijte semenke sa gazom i ostavite na tamnom mestu 2 dana. Istovremeno menjajte vodu svakih 12 sati. Uskoro će semenke proklijati, a vi ih jedite zajedno sa klicama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs