Plod koji će preporoditi organizam

Odličan izvor proteina i zamena za meso: 10 sjajnih razloga zašto biste trebali patlidžan da uvrstite u ishranu!

Ovaj ljubičasti plod ima veliki uticaj na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i na prevenciju raka

Fitnes & Nutricija
17:57h Autor:
Odličan izvor proteina i zamena za meso: 10 sjajnih razloga zašto biste trebali patlidžan da uvrstite u ishranu!
Foto: Shutterstock

Patlidžan, prepoznatljiv po jarko ljubičastoj boji potiče iz Indije i konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Evropu, u 14. veku.

Veganska kuhinja ga prepoznaje kao odličnu alternativu za meso, jer je dobar izvor proteina.

Svež patlidžan u 100 grama ima samo 24 kalorije, dok kuvani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, obliluje vitaminima B1, K, C, A i folnom kiselinom.

Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti ćelije organizma od uništenja, ali je i sakupljač slobodnih radikala, pa utiče na izlučivanje viška gvožđa iz organizma.

Nutricionista otkriva: Jedite jaja za doručak na ovaj način, bićete siti i vitki!

Upravo ovaj antioksidans utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

Smatra da upravo zbog gorkastog ukusa, patlidžan utiče na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks, pa je zbog toga jako dobra namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno delovanje, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

Priprema patlidžana:

Najbolji načini za pripremu patlidžana su pečenje na roštilju, na pari ili pohovanje. Jedino o čemu trebate da vodite računa je da će se, ukoliko ga pohujete, samim tim i kalorijska vrednost znantno povećati. Prve dve opcije su znantno zdravije.

Više od polovine stanovništva pati od hroničnih bolova u kičmi: Na ovaj način se rešite problema pre nego što bude kasno!

Kada birate patlidžan, stisnite ga kako biste proverili da li je zreo. Ukoli se kora vrati na mesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, onda još uvek nije dobar za pripremu.

Čuvajte ih na temperaturi od oko 10°C stepeni. Secite ga i ljuštite mu koru neposredno pre spremanja, jer se brzo pokvari ako mu je "meso " otkriveno.

Gorak ukus patlidžana možete da neutrališet korištenjem soli pre kuvanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu, pa komade posolite i ostavite da tako odstoje 30 minuta, pa će gorak ukus nestati.

Patlidžan se kombinuje sa velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge ukuse.

Lek monaha star 5.000 godina: Pijte ovu mešavinu sa belim lukom jednom u 5 godina, tera sve bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs