Hrana kao lek

Slatki plod prepun zdravlja: Kupine ublažavaju simptome dijabetesa, bore se protiv anemije i uspešno eliminišu višak kilograma!

Bogate vitamnima, učiniće čuda za zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Slatki plod prepun zdravlja: Kupine ublažavaju simptome dijabetesa, bore se protiv anemije i uspešno eliminišu višak kilograma!
Foto: Shutterstock

Kupine mogu da se jedu sveže, ali i zamrznute, od njih mogu da se prave džemovi, kompoti , sokovi i vina.

Bogate su vtaminima, a broj kalorija je veoma nizak. Imaju samo 43 kalorija na 100 grama, pa su sjajan saveznik u borbi sa viškom kilograma. Kupine se ubrajaju u superhranu prvenstveno zbog antioksidansa kao što su antocijani, vitamin C,vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične, kažu stručnjaci.

Ako osoba nosi pocepane pantalone i široku odeću, to je znak šizofrenije: Sigurna je Irina Medvedev, ruski psiholog!

Odličan su izbor za prevenciju mnogih bolesti.

Istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu Pitsburg pokazalo je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je i visok sadržaj dijetalnih vlakana koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.

Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi, i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze. Takođe su bogate i manganom, koji doprinosi zdravlju kostiju.

Hronične urinarne infekcije muče veliki broj žena: Otkriven pravi uzrok njihovog nastanka, koji će omogućiti efikasnije lečenje!

Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks i nizak sadržaj šećera, imaju svega 7 grama po porciji. Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana, ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi.

Antioksidanti kojima su kupine bogate sprečavaju zapaljenske procese u organizmu i utiču na način na koji neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.

Dr Majkl Mozli godinama leči obolele od dijabetesa tipa 2: Ovakav doručak drži bolest pod kontrolom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs