Sitno voće puno benefita za organizam

Smanjuje upale, poboljšava cirkulaciju i jača imunitet: Da li znate za šta je još dobra brusnica?

Postoje dobri razlozi zašto biste trebali brusnice da konzumirate tokom ccele godine bilo zamrznute, sušene ili u obliku soka

Fitnes & Nutricija
Smanjuje upale, poboljšava cirkulaciju i jača imunitet: Da li znate za šta je još dobra brusnica?
Foto: Shuterstock

Nauka tvrdi da su ove male bobice izuzetno moćne kada je poboljšanje zdravlja u pitanju. Ovo su neke od koristi koje imaju za organizam:

Smanjuju upale i obiluju antioksidansima

Kao i druge bobice, brusnice su bogate antioksidantima. U stvari, kada je u pitanju voće, oni se nalaze samo ispod borovnica i često se nazivaju kraljem antioksidasa. Brusnice takođe obezbeđuju jedinjenja koja smanjuju upale.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju brusnice imaju niži nivo C-reaktivnog proteina, krvnog markera upale, koji je poznati okidač za prerano starenje i hronične bolesti.

Poboljšavaju cirkulaciju

Pokazalo se da brusnice poboljšavaju fleksibilnost arterija, a to znači bolju cirkulaciju i protok krvi. Bolja cirkulacija može da poveća energiju i kognitivne funkcije.

Recite zbogom celuliti: 3 efikasna načina za uklanjanje pomorandžine kore!

Štite srce

Postoje dokazi da sok od brusnice štiti zdravlje srca tako što smanjuje “loš” LDL holesterol, trigilceride (masti u krvi) i rezistenciju na insulin. Štaviše, pokazalo se da određena jedinjenja u brusnicama usporavaju rast tumora, uključujući ćelije raka dojke, debelog creva, pluća i prostate.

Poboljšava stanje probavnog sistema

Istraživanja pokazuju da konzumiranje brusnica može da ojača imunitet, raspoloženje i zdravlje probavnog trakta. Vlakna u svežoj, ali i u sušenoj brusnici pomažu u sprečavanju začepljenja i održavanju zdravlje organa za varenje.

Pomoć pri mršavljenju: Birajte ove namirnice, jer će vas najbrže zasititi!

Jačaju imunitet, poboljšava stanje kože i urinarnog trakta

Vitamin C u brusnicama jača imunitet i pomaže u proizvodnji kolagena, pa tako igra ključnu ulogu u zdravlju kože i zglobova.

Verovatno ste čuli da brusnice pomažu u sprečavanju i lečenju infekcija urinarnog trakta. To je istina. Brusnice pomažu tako što ometaju sposobnost bakterija da se zalepe za zidove urinarnog trakta.

Pošto brusnica ima gorak ukus, najbolje bi bilo da je konzumirate u obliku soka. Možete ga dodati u smuti i konzumirati u toku doručka ili je dodati u voćnu salatu, kako ne biste osetili gorčinu.

Čak i zamrznute brusnice ne gube svoja svojstva i idalje su pogodne za očuvanje stanja organizma.

Osim što odlično razbuđuje, kafa je sjajna i za negu: Evo na koje sve načine je možete upotrebiti!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs