Da li ste znali?

Ubedljivo najbolji oblik vežbanja na svetu: Korisno za telo i psihu!

Veština plivanja poznata je još od doba starih Asiraca i Egipćana. Grci su smatrali da je plivanje važno za sve, dok su Rimljani smatrali da je plivanje isključivo vojnička veština
Lepi & Zdravi
18:20h Autor:
Ubedljivo najbolji oblik vežbanja na svetu: Korisno za telo i psihu!
Foto: Shutterstock

Prvo pisano delo o plivanju potiče iz 1538. godine na latinskom jeziku. Od tada pa do kraja 18. veka usledila su brojna dela o plivanju i njegovoj važnosti za zdravlje. Plivanje se pojavilo već na prvim Olimpijskim igrama modernog doba 1896. godine u Atini, i to u disciplinama na 100 i 1.500 metara slobodnim stilom za muškarce. Evropska prvenstva se održavaju od 1926, a svetska od 1973. godine. Prvi i najveći uspeh za staru Jugoslaviju, ostvarila je plivačica Đurđa Bjedov na Olimpijadi u Meksiku osvajanjem zlatne medalje na 100 m i srebrne na 200 m prsnim stilom.

Plivanje jača zdravlje

Na američkom institutu u Sijetlu otkriveno je da žene koje plivaju minimum tri puta nedeljno mogu za 20 posto da smanje rizik od raka dojke. Plivanje je specifična vrsta rekreacije jer harmonično jača apsolutno sve mišiće tela i pospešuje ukupnu kondiciju. Težite li savršenstvu tela (i, naravno, duha), ne treba posebno naglašavati koliko su zdravlje i dobra forma bitni za vaš celokupni izgled. Ipak, nemojte se zavaravati da ćete plivanjem smanjiti telesnu težinu, za to je preporučljivo baviti se trčanjem!

Vežbe koje menjaju telo: Obline ostaju, samo celulit i višak kilograma spadaju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sport za svakoga

Plivanje u vidu rekreacije preporučuje se starijim osobama, pa čak i onima koji imaju srčane tegobe. Srčani mišići postaju snažniji, zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a telo dobija više kiseonika. Tokom plivanja, u pokretu je celo telo i ne treba posebno naglašavati koliko je to dobro za ruke i noge. Na čovekovo zdravlje plivanje može delovati i na psihičkoj bazi. Nakon tridesetak (ili više) minuta provedenih u bazenu ili na moru, osećaćete se opušteno. Pun pogodak bio bi odlazak u saunu na dodatno rasterećenje od briga i problema. U početku krenite lagano sa plivanjem, a kasnije po mogućnosti malo ubrzajte, i u svakom slučaju pratite ritam vašeg tela. Izaberite stil plivanja koji vam najviše odgovara, ali nikako nemojte kretati na plivanje ukoliko se ne osećate spremno i zdravo.

Pozitivni efekti plivanja

Takođe, nije pametno previše se opuštati u vodi, niti plivati praznog ili punog stomaka jer takva stanja vam samo mogu zadati probleme. U letnjim mesecima plivajte što više u moru, ali nikako ne preterujte. U slučaju grčeva, odmah izađite iz vode i opustite se. Plivanje ne samo da je najbolja dokazana vežba, već ima i niz psiholoških prednosti. Mnoga medicinska istraživanja su dokazala da plivanje ima vrlo pozitivan uticaj na zdravlje, a i što je važno - zabavno je. Kad plivate uvek počnite sporije, pa pojačavajte intenzitet kako vam se telo navikava i prilagođava plivanju. Napravite fleksibilan raspored koji ćete lako uskladiti sa ostalim obavezama. Kad započnete, plivajte barem 30 minuta. Time ćete izvući najviše iz ove vežbe. Zapravo, medicinska istraživanja su pokazala da je bolje da plivate u kraćim vremenskim blokovima, a pomoći će da vam ne dosadi rutina.

Plivačka tehnika

Vrlo je važno da razmislite o svojoj plivačkoj tehnici, i da li znate stvarno pravilno da plivate. Ukoliko niste plivački majstor, naučite pravilno da plivate nekoliko različitih stilova kao što su prsno ili leđno plivanje. Zapamtite da je to najbolji oblik vežbe na svetu, a i brčkanje u vodi je uvek zabavno.

Nataša (26) napravila pometnju u Majamiju: Ovako izgleda telo savršenih oblina! (FOTO)

Објава коју дели Stil (@stil_kurir) дана 24. Јул 2017. у 2:05 PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs