Vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, imunog sistema i opšteg vitalnog stanja organizma. Poznat i kao "vitamin sunčeve svetlosti", on se sintetiše u koži kada je izložena sunčevim zracima, ali ga je često teško uneti u dovoljnim količinama samo izlaganjem suncu, posebno u zimskim mesecima ili u regionima sa manjkom sunčanih dana.

Zato je od velike važnosti uključiti u ishranu namirnice bogate vitaminom D. Ovaj vitamin doprinosi apsorpciji kalcijuma i fosfora, podržava funkciju mišića, jača imunološki sistem i smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti. Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju, osteoporoze, povećane sklonosti infekcijama i umora.

Vitamin D možemo unositi kroz tri glavna izvora: izlaganje suncu, hranu i suplemente. Preporučeno izlaganje suncu za sintezu vitamina D varira između 5 i 30 minuta dnevno, ali treba biti oprezan zbog rizika od oštećenja kože. Hrana, s druge strane, predstavlja pouzdan izvor vitamina D, posebno kod osoba koje imaju ograničeno izlaganje suncu.

U nastavku donosimo listu 12 najpoznatijih namirnica bogatih vitaminom D i njihov doprinos zdravlju:

shutterstock-175262174.jpg
Foto: Shuterstock

1. Masne ribe

Masne ribe poput lososa, sardina, pastrmke i tunjevine spadaju među najbolje prirodne izvore vitamina D.

  • Pastrmka: Porcija od 90 g obezbeđuje oko 60% dnevne potrebe za vitaminom D (12 mcg).
  • Losos: Porcija od 90 g kuvanog lososa sadrži približno 48% dnevne vrednosti vitamina D.
  • Sardine u konzervi: 100 g sardina u ulju pruža 22% dnevnog unosa vitamina D.
  • Tunjevina: 90 g kuvanog tunjevog mesa pokriva oko 5% dnevne vrednosti.

Ove ribe takođe doprinose unosu omega-3 masnih kiselina, joda i selena, koji podržavaju kardiovaskularno i nervno zdravlje.

shutterstock-405732325.jpg
Foto: Shutterstock

2. Pečurke

Pečurke izložene UV zračenju značajno povećavaju sadržaj vitamina D. Jedna šolja kuvanih šitake pečuraka sadrži oko 40 IU vitamina D, što pokriva 5% dnevne potrebe. Vitamin D iz pečuraka doprinosi zdravlju kostiju i imunom odgovoru.

3. Mleko i mlečni proizvodi

Obogaćeno mleko, jogurt i sir su važni izvori vitamina D i kalcijuma:

  • Puno mleko (3,25%): 1 šolja pokriva 15,5% dnevne potrebe (124 IU).
  • Biljna mleka (sojino, bademovo, ovseno): Variraju od 15% do 25% dnevnog unosa po porciji.

Redovan unos pomaže u jačanju kostiju i zuba, posebno kod dece i starijih osoba.

shutterstock-1167742654.jpg
Foto: Shutterstock

4. Žitarice obogaćene vitaminom D

Neke žitarice doručak su obogaćene vitaminom D. Na primer, šolja Cheerios-a pruža 5% dnevne potrebe (40 IU). Ove žitarice olakšavaju dnevni unos vitamina D, posebno kod osoba koje ne konzumiraju dovoljno ribe ili mlečnih proizvoda.

5. Ulje jetre bakalara

Jedna kašika ulja jetre bakalara sadrži čak 1.360 IU vitamina D, što je 170% dnevne vrednosti. Pored vitamina D, bogato je i vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama. Preporučuje se kao suplementarna podrška zdravlju kostiju i imunom sistemu, ali se mora koristiti umerenim količinama.

6. Jaja

Vitamin D se nalazi u žumancu. Jedno veliko jaje pruža oko 43,5 IU (5,4% dnevne potrebe). Redovno konzumiranje jaja doprinosi jačanju kostiju i podršci imunom sistemu.

Pržena jaja na hlebu
Foto: Shutterstock

7. Sir

Posebno tvrdiji sirevi mogu doprineti unosu vitamina D, ali količina varira u zavisnosti od vrste i načina proizvodnje.

8. Jogurt i kefir

Obogaćeni jogurti i kefiri nude vitamin D u kombinaciji sa probioticima, što podržava zdravlje creva i apsorpciju hranljivih materija.

9. Seme i orašasti plodovi (obogaćeni proizvodi)

Iako prirodno ne sadrže vitamin D, neki proizvodi od oraha i semenki su obogaćeni i mogu doprineti dnevnom unosu.

10. Biljna mleka sa dodacima

Bademovo, sojino i ovseno mleko često se obogaćuje vitaminom D i kalcijumom, što ga čini važnim izvorom za vegane i osobe koje ne konzumiraju životinjske proizvode.

11. Konzervirana riba s kostima

Sardine, skuša ili inćuni u konzervi sa kostima ne samo da su izvor vitamina D, već i kalcijuma, što dodatno podržava zdravlje kostiju.

12. Pasterizovani mlečni proizvodi i margarin

U nekim zemljama margarin i određeni mlečni proizvodi dodatno su obogaćeni vitaminom D, što doprinosi prevenciji nedostatka, posebno kod starijih osoba.

Zaključak

Vitamin D je esencijalan za zdravlje kostiju, imunološki odgovor i opšte blagostanje. Njegov unos treba osigurati kombinacijom izlaganja suncu, hrane bogate vitaminom D i, po potrebi, suplemenata. Preporučene dnevne količine zavise od starosti, stanja kože, zdravstvenih faktora i posebnih potreba, pa je savetovanje sa lekarom ili nutricionistom preporučljivo.

Redovan unos ovih namirnica može doprineti ne samo optimalnom nivou vitamina D, već i boljem opštem zdravlju i kvalitetu života.

02:33
Sale Tropiko dobio pitanje o bivšoj supruzi, šokirao odgovorom: Koja Jovana? Izvor: MONDO/Marina Cvetković