Telo ne proizvodi vitamin B12. Ali to je neophodno za formiranje DNK i proizvodnju ćelijske energije. Pored toga, B12 je važan za kardiovaskularnu funkciju. Vitamin B12 se može dobiti iz hrane ili dijetetskih suplemenata.
Vitamin B12 rastvorljiv u vodi je uključen u brojne ključne funkcije tela, a nedostatak može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Postoji nekoliko opcija za dobijanje B12, kao što je uzimanje dijetetskih suplemenata.
Koji su simptomi i posledice nedostatka vitamina B12, kao i njegovi izvori?
Prednosti, nedostatak i izvori vitamina B12
Vitamin B12 je važan za sintezu DNK i proizvodnju energije u ćelijama (ako je poremećena sinteza DNK, ćelije su oštećene). Pored toga, vitamin B12 je neophodan za neurološke i kardiovaskularne funkcije, kao i za formiranje krvnih zrnaca.
Veza između vitamina B12 i srčane funkcije ostvaruje se preko homocisteina (ovo je aminokiselina koju razlažu vitamini B radi daljih reakcija u telu. Povećani nivo homocisteina izaziva rizik od kardiovaskularnih bolesti. I nedostatak vitamina B12 upravo je povezan sa povećanjem koncentracije homocisteina .
Nedostatak vitamina B12
Čak i mali nedostatak vitamina B12 preti ne samo neurokognitivnim problemima.
Faktori nedostatka vitamina B12:
- gastrični bajpas,
- bakterija H. Pilori ,
- neuhranjenost / malapsorpcija ,
- perniciozna anemija ,
- vegetarijanska, veganska ishrana.
Znaci nedostatka vitamina B12
- vrtoglavica,
- umor,
- depresija ,
- promene raspoloženja.
Nedostatak vitamina B12 utiče na sisteme tela, što se manifestuje kao:
- anemija, leukopenija, trombocitopenija,
- umor tokom vežbanja (brz otkucaj srca, bleda koža).
- pigmentacija, žutica, vitiligo,
- mentalna stanja (razdražljivost, oštećenje pamćenja, psihoza).
Proizvodi koji sadrže B12
Vitamin B12 se ne sintetiše u telu. Zbog toga je važno da se dobije putem hrane ili dijetetskih suplemenata.
Hrana sa visokom koncentracijom vitamina B12:
- jaja,
- riba (sardine, skuša, pastrmka, losos),
- meso (govedina),
- goveđa jetra
- mleko i mlečni proizvodi (sir, svježi sir),
- školjke
Biljni izvori vitamina B12:
- žitarice,
- nutritivni kvasac,
- alge (spirulina).
Rizične grupe
Vegetarijanci. Vegetarijanska/veganska ishrana povećava verovatnoću nedostatka vitamina B12, što se suprotstavlja prednostima vegetarijanske ishrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Sledeća rizična grupa za nedostatak vitamina B12 su starije osobe zbog problema sa malapsorpcijom (poremećena apsorpcija esencijalnih supstanci usled kvarova u varenju, apsorpciji i porođaju).
Nizak nivo vitamina B12 može negativno uticati na vaše zdravlje. Pravilno formulisana dijeta i/ili dodaci ishrani mogu pomoći u otklanjanju nedostatka vitamina B12.
Bonus video: