DOKTORKA SAVETUJE ŠTA TREBA JESTI TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Jednu namirnicu posebno izdvaja jer će vas držati SITIM satima

Nutricionistkinja savetuje šta je najbolje da jedemo za vreme Božićnog posta.

Lepi & Zdravi
Autor:
DOKTORKA SAVETUJE ŠTA TREBA JESTI TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Jednu namirnicu posebno izdvaja jer će vas držati SITIM satima
Šta treba jesti tokom posta ?, Foto: Printscreen/youtube/ Koreni Tv

Božićni post tradicionalno počinje danas 28. novembra, a završava se na Badnji dan – 6. januara, kada je takođe trpeza posna, uoči Božića, 7. januara.

U postu se uzdržava od namirnica životinjskog porekla, osim ribe određenim danima, ali je njegova suština i pun značaj zapravo u uzdržavanju od loših dela, primisli i reči. Cilj posta jeste da nahranite dušu, a ne samo telo.

posno jelo, posno, obrok, čorba, posna čorba, posna hrana
foto: Profimedia

Za razliku od Uskršnjeg, Božićni post nije toliko rigorozan. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka koji se poste "na vodi", dok je subotom i nedeljom dozvoljena riba.

Nutricionisti savetuju da obratite pažnju na unos peciva, testenina i krompira koji je karaketerističan posni meni u Srbiji.

Preporučljiv je unos što više mahunarki, voća, povrća i sveže ribe (subotom i nedeljom), a od žitarica na prvom mestu izdvajaju kinou.

Nutricionistkinja Milka Raičević je za Kurir TV navela da nismo ni svesni koliko dobrobiti post može da nam pruži.

"Kada vi sami sebe uvedete u veru, sklad sa umom, telom, dušom, kada shvatite blagodat u čišćenju sa namirnicama koje su lako varljive, koje će dati neku novu svežinu i koje će same odgoditi bolesti i samim tim prepoznati sve što nije dobro u vašem organizmu. Doduše, ova nedelja je malo teža za one koji tek kreću sa postom, jer je na vodi. Zadnja je takođe teška, ali post nije gladovanje, već služi da znate koje namirnice treba da unosite", započela je nutricionistkinja, pa se osvrnula na konkretne namirnice:

"Dakle, prve bi trebalo da budu žitarice, tu postoji čitav spektar. Treba da žvaćete, u miru, treba da jedete žitarice punog zrna, a ne kupovni musli. Ukoliko zaista želite da se očistite, onda bi trebalo ispoštovati sve. Probuditi se ujutru, otvoriti prozor, pomoliti se", rekla je za kraj, prenosi Espreco.rs

Pšenica, Žito, Žitarice
foto: Thinkstock

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs